Bewaar wisselnota’s en pinbonnetjes voor het geval je de dirhams weer terug wilt wisselen. Accepteer bij het wisselen geen beschadigde biljetten; die raak je
moeilijk weer kwijt. Zorg dat je altijd kleingeld bij de hand hebt voor fooien, toiletbezoek etc. Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag je bank of dit voor jouw pas van toepassing is. Mocht dit zo zijn, vergeet je pas dan
niet op “wereld” te zetten.
Zijn fooien gebruikelijk in Marokko?
Het geven van een fooi in Marokko is heel vanzelfsprekend. De lonen van bedienden zijn dermate laag dat iedere gift een welkome aanvulling is. In cafés, hotels, bistro’s en restaurants wordt een fooi van rond de tien procent verwacht. Ook is het gebruikelijk om chauffeurs en reisbegeleiders na een rondreis een fooi te geven. Vergeet je wandelgids ook niet (zowel in de stad als in de bergen).
Welke vaccinaties heb ik nodig?
Mambo is geen medische instelling. Gezondheidsadviezen wijzigen regelmatig. Neem daarom altijd contact op met je huisarts of Thuisvaccinaties. Op de website van Thuisvaccinaties kun je de algemene
adviezen per land vinden. Tip: het kan handig zijn om je reisroute bij je te hebben tijdens je afspraak. Aan te raden vaccinaties zijn:
- DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
- Hepatitis A
- BMR vaccinatie
Mambo heeft in samenwerking met Thuisvaccinaties een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan,
komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde
inentingen te zetten.
We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast is ORS (Oral Rehydration Salt) tegen uitdroging aan te raden.
Moet ik malariapillen slikken?
In Marokko komt géén malaria voor. Zie de website van Thuisvaccinaties voor de nodige informatie. Raadpleeg voor de zekerheid altijd je huisarts of Thuisvaccinaties over het gebruik van malariapillen. Zij zijn de deskundigen en kunnen je hierin het beste adviseren.
Wat voor klimaat heeft Marokko?
In Marokko heerst een subtropisch klimaat. De seizoenen komen overeen met de seizoen die we in Nederland kennen, maar het weer in Marokko kent hogere en lagere uitersten. In Marokko is het doorgaans het hele jaar zonnig en tijdens de Marokkaanse winter schommelt het kwik rond de 20 graden.
Wanneer kan ik het beste naar Marokko?
De beste reistijd voor Marokko is in het voor- en najaar. Het is dan toeristisch hoogseizoen. In de zomermaanden naar Marokko? Gewoon doen! Het kan in de
binnenlanden behoorlijk warm worden maar daar laten wij ons niet door weerhouden. Ga goed voorbereidt op reis. Neem een petje mee, drink voldoende water en reis in een niet al te hoog tempo, dan maak je zeker een prachtige reis. De temperatuur aan de kust is erg aangenaam door de lekkere zeewind. En het grote voordeel aan reizen in de zomer is dat het er een stuk rustiger is!
Welke taal spreken ze in Marokko?
De taalsituatie in Marokko is aardig ingewikkeld. Net zoals in alle andere Arabische landen kent Marokko het klassiek Arabisch als de officiële taal. Deze wordt op de scholen onderwezen als de schrijftaal en gesproken bij formele situaties.
In de dagelijkse omgang wordt het derija, Marokkaans dialect gesproken. Het
Berbers is een taal met dialecten, die niet verwant zijn aan het Arabisch. Tenslotte beheersen met name de geschoolde Marokkanen uit de steden het Frans heel goed (Marokko was een Frans protectoraat). Ondanks dat je in veel situaties met Frans terecht kunt, wordt het erg gewaardeerd als je een paar woordjes in het Marokkaans kunt zeggen. Personeel in de toeristensector spreekt in toenemende mate Engels.
Is Marokko een veilig land?
Marokko is een veilig land om te bereizen, zeker op een georganiseerde manier
zoals wij dat doen. De meeste Marokkanen zijn gastvrije en vriendelijke mensen. Neemt niet weg dat ook hier de regels voor gezond verstand van toepassing zijn. Loop niet ’s nachts door onverlichte wegen in de steden en loop niet opzichtig ten toon met bezittingen. We raden aan om een slotje op je rugzak te houden en een moneybelt te gebruiken bij het overbruggen van lange afstanden.
Wat voor kleding draag ik in Marokko?
In de zomermaanden raden we aan om luchtige katoenen of linnen kleding mee te nemen. Mocht je de woestijn in gaan draag overdag dan dunne kleding, maar neem voor ’s avonds zeker iets warms mee.
Marokko is een islamitisch land en dus is het gepast om daar in je kledingkeuze
rekening mee te houden. Onbedekte schouders en knieën worden niet gewaardeerd, dit geldt voor mannen en vrouwen. Je hoeft zeker niet je hele lichaam te bedekken, een rok over de knie met een T-shirt met mouwtjes is prima voor vrouwen. Loop er niet uitdagend bij, de Marokkaanse bevolking is dit niet gewend, je zal dan ook zeker extra aandacht krijgen.
Gaat er een Nederlandse Mambo reisleider mee?
Ja, er gaat met deze reis altijd een Nederlandse Mambo reisleider mee. Deze is 24/7 bij de groep en is echt onderdeel van de groep.
Zijn de inclusieve activiteiten verplicht om aan deel te nemen?
Nee, natuurlijk niet! Wij zullen je nooit verplichten om ergens aan deel te nemen. Echter is het wel zo dat de inbegrepen activiteiten onderdeel zijn van de reissom en wanneer je dus niet mee doet aan deze activiteiten, je hier geen geld voor terug kan vragen.
Van welk niveau zijn de hikes/wandelingen?
Er zal tijdens deze reis redelijk wat gelopen worden. De klim naar Imlil is van een redelijk niveau, net als de hike in het Atlasgebergte. Echter is er voor beide hikes een mogelijkheid om per jeep of ezel de route af te leggen (dit is tegen extra kosten). Bij de optionele hikes in de Todra kloof kun je het beste voor de Palmwandeling kiezen wanneer je jezelf niet zo hoog inschat. De ervaren hikers kunnen voor de pittige kloof hike kiezen.
De rest van de wandelingen zijn voor iedereen met doorzettingsvermogen en een basisconditie goed te doen.
Heb ik een backpack nodig?
Mambo reizen zijn avontuurlijk ingesteld en aangezien je een rondreis maakt en je tas regelmatig in- en uitpakt raden we
sterk aan om met een backpack te reizen. Ten eerste kun je een backpack het makkelijkste dragen en heb je deze goed ingepakt, dan weegt deze ook het minste. Een backpack is makkelijker te vervoeren, kun je nog wel eens op schoot nemen en is makkelijk te stapelen tijdens het vervoer. En met de backpack op je rug heb je je handen vrij! Wanneer je een koffer of reistas meeneemt met wieltjes, hou er dan rekening mee dat niet alle wegen geschikt zijn voor deze wieltjes en je dus regelmatig je koffer of reistas moet
dragen.
Probeer niet meer dan 10 - 15 kg aan bagage mee te nemen. Je kunt tijdens de reis altijd zelf het een en ander uitwassen (neem zo'n handige tube wasmiddel mee). Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen. Verder is een kleine rugzak, een zogenaamde 'day pack', voor je handbagage en tijdens de
dagtochten ook handig.
Wat voor schoenen heb ik nodig?
Voor deze reis naar Marokko raden we aan om prettig zittende schoenen met een
goed profiel mee te nemen. Dit hoeven niet per definitie professionele
wandelschoenen te zijn. In Marokko zijn voldoende mogelijkheden om de omgeving te voet te verkennen.
Heb ik een wereldstekker nodig?
Je hebt geen reisstekker nodig in Marokko, als je in Nederland woont. In Marokko worden de stopcontacten van type C en E gebruikt. De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz. Dit is vergelijkbaar met Nederland
Wat neem ik mee?
Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen tijdens je rondreis door Marokko, kleding die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je dringend om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur/religie. Islamitische bezienswaardigheden kun je bijvoorbeeld alleen bezoeken als je decent gekleed bent. Hoe meer je je aanpast, hoe meer je met respect benaderd wordt. Meer informatie over bagage ontvang je bij de laatste reisdocumenten.