Je wilt natuurlijk graag goed voorbereid op reis gaan! Je hebt vast een hoop vragen. Heb ik een paspoort nodig, wat moet ik wel en niet meenemen, is voor deze reis een backpack nodig? Hieronder vind je overzichtelijk de belangrijkste vragen en antwoorden om je voor te bereiden op je Nepal rondreis. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op via 033-8080801,
info@mambo.nl, of stuur een berichtje op
Social Media.
Vragen en antwoorden:
Reisdocumenten
Geldzaken
Gezondheid
Landinformatie
Reisbegeleiding & activiteiten
Bagage
Welke reisdocumenten heb ik nodig om deze reis te doen?
Als reiziger dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Je paspoort dient bij vertrek uit Costa Rica nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten voor de stempel van de douane. Daarnaast dien je in het bezit zijn van een retour- of doorreisticket. Indien je via de VS vliegt moet je voor vertrek nog wel een ESTA aanvragen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de controle van de vereiste grensdocumenten voor de door jou geboekte reis. Informeer tijdig of je over de juiste documenten beschikt.
Eisen aan paspoorten en benodigde documenten wijzigen nog wel eens. Controleer daarom ruim voor vertrek altijd de meest informatie over alle benodigde reisdocumenten.
Let op: deze informatie geldt alleen wanneer je de Nederlandse nationaliteit hebt. Bij een andere nationaliteit dien je deze informatie zelf te achterhalen. Neem contact op met je ambassade.
Tip: Neem een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs mee of stuur deze bijvoorbeeld naar je e-mailadres. Mocht het origineel zoek raken, dan heb je een voorbeeld voor de autoriteiten.
Heb ik een visum nodig?
Alle buitenlandse toeristen die naar Nepal reizen dienen in het bezit te zijn van een visum en een geldig paspoort dat na vertrek uit Nepal nog zes maanden geldig is. Het visum voor Nepal kun je vooraf aanvragen bij het consulaat in Amsterdam, maar je kunt je Nepal visum ook bij aankomst in Kathmandu regelen. Eisen aan visa wijzigen nog wel eens, controleer daarom ruim voor vertrek altijd de meest actuele informatie over paspoort en visum.
Wanneer ontvang ik mijn vliegticket?
Wanneer je je vliegticket via Mambo hebt geboekt, ontvang je deze samen met de laatste reispapieren. We streven ernaar de reispapieren ongeveer 1 week voor vertrek klaar te zetten in je VakantieLounge. De vluchttijden zijn pas definitief wanneer je de reisdocumenten van ons ontvangt.
Ben ik voldoende verzekerd?
Een geldige reisverzekering met dekking voor alle activiteiten en bijzondere sporten in het door jou gekozen reisprogramma is bij Mambo reizen verplicht. Ook het hebben of afsluiten van een (gecombineerde) annuleringsverzekering raden wij ten zeerste aan. Uiteraard ben je vrij in de keuze van je verzekeringsmaatschappij. Wij werken samen met Anker Insurance. Wanneer je bij Mambo een reis- en/of annuleringsverzekering afsluit dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent en dat je automatisch gedekt bent voor het ondernemen van bijzondere sporten.
Ben je via Mambo verzekerd, vergeet dan niet het polisnummer van de verzkering mee te nemen. Dit is het nummer van je boekingsbevestiging. Heb je een eigen reisverzekering neem dan een kopie van je polis mee, waar je polisnummer op vermeld staat. In geval van een calamiteit heb je dit nummer nodig. Je kunt bij Mambo tot 1 dag voor vertrek je reisverzekering afsluiten.
Indien je nog niet verzekerd bent, raden wij je aan vóór vertrek een reisverzekering af te sluiten. De kosten voor een dokters- of ziekenhuisbezoek kunnen in het buitenland behoorlijk oplopen!
Wat is de lokale valuta in Nepal?
De lokale valuta van Costa Rica is de Nepalese roepie. Voor een actuele wisselkoers verwijzen we je graag door naar
www.wisselkoers.nl.
Kan ik pinnen in Nepal?
In Nepal kun je over het algemeen niet betalen met je bankpas of creditcard. Het is daarom belangrijk om tijdens de reis, wanneer we in de grotere plaatsen zijn, genoeg geld op te nemen voor de volgende paar dagen. Je reisleider zal je hiervan op de hoogte houden.
Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag je bank of dit voor jouw pas van toepassing is. Mocht dit zo zijn, vergeet je pas dan niet op “wereld” te zetten.
Heb ik een creditcard nodig?
Creditcards worden alleen in de grotere steden in winkels en restaurants geaccepteerd. Wij raden aan een creditcard mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel.
Hoeveel geld ben ik ter plaatse kwijt aan activiteiten en maaltijden?
Bij deze rondreis zit het ontbijt en een aantal lunches en diners inbegrepen, je hoeft dus enkel geld mee te nemen voor de overige lunches en diners. De prijzen van het eten en drinken in Nepal zijn over het algemeen vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Wij raden aan om rekening te houden met ongeveer 150 euro aan zakgeld voor het eten en drinken.
In deze rondreis zitten al enkele activiteiten inbegrepen. Daarnaast bieden wij optionele activiteiten aan. Geen van deze activiteiten zijn verplicht en wat je wilt doen is volledig afhankelijk van je interesses en je eigen budget. Gemiddeld besteden de meeste Mambo reizigers nog tussen de 100 en 200 euro extra aan optionele en extra activiteiten.
Zijn fooien gebruikelijk in Nepal?
Fooien in Nepal zijn heel gebruikelijk in de toeristische sector. De lonen zijn er niet hoog, dus de fooi wordt extra gewaardeerd. Bij goedkopere restaurant is het voldoende om wat kleingeld achter te laten als je tevreden bent. Bij duurdere restaurants wordt ca 10 % fooi verwacht, tenzij het al bij de rekening is opgeteld.
Welke vaccinaties heb ik nodig?
Breng je een bezoek aan Nepal, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als je in deze zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Dit geldt ook voor een overstap in een gele koorts-land dat langer dan 12 uur duurt. Gele koorts komt voor in Zuid-Amerika en Afrika.
Voor een bezoek aan Nepal worden de volgende inentingen aanbevolen:
- Buiktyfus
- BMR
- Hepatitis A
- DTP
Gezondheidsadviezen wijzigen echter regelmatig. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met je huisarts of de organisatie Thuisvaccinaties. Op de website van Thuisvaccinaties kun je de algemene adviezen per land vinden. Tip: het kan handig zijn om je reisroute bij je te hebben tijdens je afspraak.
Mambo heeft in samenwerking met Thuisvaccinaties een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
Welke andere medicatie moet ik meenemen?
We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast is ORS (Oral Rehydration Salt) tegen uitdroging aan te raden.
Wat voor klimaat heeft Nepal? Wanneer kan ik het beste naar Nepal afreizen?
Nepal heeft een chinaklimaat. Er valt veel neerslag in de zomer en in de winter is het juist weer aardig droog. De gemiddelde jaartemperatuur voor Nepal is 21°C en er valt in een jaar tijd 1377 mm regen. Het is er 152 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 61% en een UV-index van 4.
Over het algemeen is de beste reistijd om Nepal te bezoeken het voorjaar (van februari t/m mei) en het najaar (van oktober t/m december). De temperatuur is dan aangenaam en het is vaak onbewolkt.
Welke talen spreken ze in Nepal?
De officiële taal van Nepal is het Nepalees, dat door 44,6% van de bevolking wordt gesproken. De taal wordt in het Devanagarischrift geschreven. Het Nepalees kent net als het Hindi zijn oorsprong in het Sanskriet.
Naast het Nepalees worden er nog meer dan honderd andere lokale talen en dialecten gesproken, waaronder het Maithili, het Bhojpuri , het Tharu en het Tamang.
Is er een tijdsverschil met Nederland in Nepal?
In de zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later dan in Nederland. In de wintertijd is dit verschil 4 uur en 45 minuten.
Is Nepal veilig om rond te reizen?
Nepal is een relatief veilige bestemming. Het grootste gevaar vormen natuurrampen aangezien Nepal in een aardbevingsgevoelig gebied ligt. Berovingen of andere vormen van fysiek geweld tegen toeristen komen er weinig voor. Neemt niet weg dat ook hier de regels voor gezond verstand van toepassing zijn. We raden aan om een slotje op je rugzak te houden en een moneybelt te gebruiken bij het overbruggen van lange afstanden. Luister altijd naar het advies van je reisleider over waar het wel en waar het minder veilig is.
Gaat er een Nederlandse Mambo reisleider mee?
Er gaat met deze rondreis altijd een Nederlandse Mambo reisleider mee. Deze zal soms met de groep mee vliegen vanuit Nederland en soms al aanwezig zijn in Nepal.
Zijn de inclusieve activiteiten verplicht om aan deel te nemen?
Nee, natuurlijk niet! Wij zullen je nooit verplichten om ergens aan deel te nemen. Echter is het wel zo dat de inbegrepen activiteiten onderdeel zijn van de reissom en wanneer je dus niet mee doet aan deze activiteiten, je hier geen geld voor terug kan vragen.
Van welk niveau zijn de hikes/wandelingen?
De 3-daagse trekking kan pittig zijn voor mensen zonder conditie. Er is echter geen bijzondere ervaring vereist. Een goed portie doorzettingsvermogen is wel gewenst.
Heb ik een backpack nodig?
Mambo reizen zijn avontuurlijk ingesteld en aangezien je een rondreis maakt en je tas regelmatig in- en uitpakt raden we sterk aan om met een backpack te reizen. Ten eerste kun je een backpack het makkelijkste dragen en heb je deze goed ingepakt, dan weegt deze ook het minste. Een backpack is makkelijk te vervoeren, kun je nog wel eens op schoot nemen en is makkelijk te stapelen tijdens het vervoer. En met de backpack op je rug heb je je handen vrij! Wanneer je een koffer of reistas meeneemt met wieltjes, hou er dan rekening mee dat niet alle wegen geschikt zijn voor deze wieltjes en je dus regelmatig je koffer of reistas moet dragen.
Hoeveel kan ik meenemen?
Probeer niet meer dan 10 – 15 kg aan bagage mee te nemen. Zo is je backpack niet te zwaar en heb je nog wat gewicht over om wat souvenirs mee te nemen! Je kunt tijdens de reis altijd zelf het een en ander uitwassen (neem zo’n handige tube wasmiddel mee). Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen op plekken waar je wat langer verblijft. Verder is een kleine rugzak, een zogenaamde ‘day pack’, voor je handbagage en tijdens de dagtochten en activiteiten ook handig.
Wat voor schoenen heb ik nodig?
Voor deze rondreis zijn goede wandelschoenen gewenst maar niet vereist. Dit hoeven geen 'professionele' wandelschoenen te zijn, maar moeten wel op zijn minst een goed profiel aan de onderkant hebben.
Heb ik een klamboe nodig?
In de meeste accommodaties, waarmee we samenwerken is een klamboe aanwezig, wanneer deze wenselijk of nodig is. Het is wat ons betreft niet noodzakelijk dat je een eigen reisklamboe meeneemt, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je het prettiger vindt om goed beschermt te zijn tegen muggen. Als je een klamboe meeneemt, neem dan een lichte, compacte en bij voorkeur geïmpregneerde reisklamboe mee, die je makkelijk in je backpack kunt stoppen.
Heb ik een wereldstekker nodig?
De stopcontacten die ze in Nepal gebruiken, zijn niet compatibel met de Nederlandse stekkers. Als je in Nepal je elektrische apparaten wilt gebruiken, dan heb je een reisstekker nodig die past op de stopcontacten in Nepal. In Nepal hebben ze stopcontacten van de types C, D en M. Je hebt geen omvormer nodig.
Wat neem ik mee?
In Nepal is het over het algemeen vrij warm. Tip: lichte, luchtige en ruimvallende kleding (katoen) draagt koel en is snel droog na het wassen. Een complete paklijst ontvang je bij de laatste reisdocumenten en –informatie. De onderstaande lijst is alvast richtinggevend:
Financieel/Administratief:
- Tickets/reserveringsbevestigingen
- Paspoort (+kopie in bijv. mail)
- Vaccinatieboekje (kan naar worden gevraagd)
- Pinpas & evt. reserve-betaalmiddel
- Contant geld
Kleding:
- T-shirts (sneldrogend)
- Shirt met lange mouwen
- Trui
- Luchtige broeken/rokken/jurkjes lang en kort
- Prettig zittende wandel- of sportschoenen
- Teenslippers
- Hoed/pet of iets dat je in je nek kunt leggen tegen de zon
- Zwemkleding
- Zonnebril
Overig:
- Dag rugzak (‘day pack’)
- Zonnebrandcréme
- Zaklamp
- Lakenzak
- (opblaas)kussen
- Deet/insectenspray
- (wegwerp)poncho
- Drinkfles
- Reisapotheek
- Evt. powerbank