Je wil natuurlijk graag goed voorbereid op reis gaan! Je hebt vast een hoop vragen. Heb ik een visum nodig, wat moet ik wel en niet meenemen, is voor deze reis een backpack nodig? Hieronder vind je overzichtelijk de belangrijkste vragen en antwoorden om je voor te bereiden op je Zuid-Afrika rondreis. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem gerust
contact met ons op via 033-8080801,
info@mambo.nl of stuur een
Facebook berichtje
Vragen & antwoorden:
Reisdocumenten
Geldzaken
Gezondheid
Landinformatie
Reisbegeleiding
Bagage
Welke reisdocumenten heb ik nodig om Zuid-Afrika binnen te komen?
Als reiziger dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Het paspoort moet minimaal twee lege visumpagina bevatten voor een stempel van de douane. Daarnaast dien je in het bezit zijn van een retour- of doorreisticket. Je bent
zelf verantwoordelijk voor de controle van de vereiste grensdocumenten voor de door jou geboekte reis. Informeer tijdig of je over de juiste documenten beschikt.
Eisen aan paspoorten en benodigde documenten wijzigen nog wel eens. Controleer daarom ruim voor vertrek altijd de meest actuele informatie over alle benodigde reisdocumenten op:
Visumcentrale.
Tip: Neem een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs mee of stuur deze bijvoorbeeld naar je e-mailadres. Mocht het origineel zoek raken, dan heb je een
voorbeeld voor de autoriteiten.
Hoelang moet mijn paspoort geldig zijn?
Je paspoort dient bij vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal een maand geldig te zijn. Voor aankomst in Swaziland geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst. Wij adviseren je om op reis te gaan met een paspoort dat bij vertrek uit Zuid Afrika nog minimaal zes maanden geldig is, zo zit je altijd goed.
Heb ik een visum nodig?
Voor de reis naar Zuid-Afrika heb je geen visum nodig. Bij aankomst in Zuid-Afrika krijg je een sticker en stempel in je paspoort. Pas bij een verblijf van 3 maanden of langer heb je een visum nodig. Eisen aan visa wijzigen nog wel eens, controleer daarom ruim voor vertrek altijd de meest actuele informatie over paspoort en
visum.
Wanneer ontvang ik mijn vliegticket?
Wanneer je je vliegticket via Mambo hebt geboekt, ontvang je deze samen met de laatste reispapieren. We streven ernaar de reispapieren 2 weken, maar uiterlijk 5 dagen, voor vertrek klaar te zetten in je VakantieLounge. De vluchttijden zijn pas definitief wanneer je de reisdocumenten van ons ontvangt.
Ben ik voldoende verzekerd?
Een geldige reisverzekering met dekking voor alle activiteiten en bijzondere sporten in het door jou gekozen reisprogramma is bij Mambo reizen verplicht. Ook het hebben of afsluiten van een (gecombineerde) annuleringsverzekering raden wij ten zeerste aan. Uiteraard ben je vrij in de keuze van je verzekeringsmaatschappij. Wij werken samen met Anker Insurance. Wanneer jij bij Mambo een reis- en/of annuleringsverzekering afsluit dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent en dat je automatisch gedekt bent voor het ondernemen van bijzondere sporten.
Ben je via Mambo verzekerd, vergeet dan niet het polisnummer van de verzekering
mee te nemen. Dit is het nummer van je boekingsbevestiging. Heb je een eigen reisverzekering neem dan een kopie van je polis mee, waar je polisnummer op vermeld staat. In geval van een calamiteit heb je dit nummer nodig. Je kunt bij Mambo tot 1 dag voor vertrek je reisverzekering afsluiten.
N.B.: Indien je nog niet verzekerd bent, raden wij je aan vóór vertrek een reisverzekering af te sluiten. De kosten voor een dokters– of ziekenhuisbezoek kunnen in het buitenland behoorlijk oplopen!
Wat is de lokale valuta in Zuid-Afrika?
De lokale valuta van Zuid Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. De Swazische munteenheid is de Lilangeni en is evenals de munt van Lesotho gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Voor de actuele wisselkoers kun je kijken op
oanda.com
Kan ik pinnen in Zuid-Afrika?
In Zuid-Afrika kun je gebruik maken van je pinpas, er zijn een redelijk aantal geldautomaten, maar hou er rekening mee dat een geldautomaat niet kan werken.
Neem ook wat contante euro’s mee om deze zo nodig ter plaatse om te wisselen in Randen. Van te voren Randen in Nederland kopen is niet nodig, je mag maar een beperkt bedrag aan Rand invoeren.
Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag je bank of dit voor
jouw pas van toepassing is. Mocht dit zo zijn, vergeet je pas dan niet op
“wereld” te zetten.
Heb ik een creditcard nodig?
Creditcards worden alleen in de grotere steden in winkels en restaurants geaccepteerd. Met je pinpas kan je in de meeste steden terecht. Wij raden daarom aan een creditcard alleen mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel.
Hoeveel geld ben ik ter plaatse kwijt aan activiteiten en maaltijden?
Ter plaatse dien je 250 euro te betalen voor (bijna) alle maaltijden tijdens de reis. Je kunt daarnaast tijdens het boeken al kiezen om enkele activiteiten bij te boeken in de vorm van het activiteitenpakket. Veel geld zal je in dat geval ter plaatse niet meer nodig hebben, maar er zijn nog enkele andere optionele activiteiten. Buiten het activiteitenpakket en maaltijdenpakket om geven reizigers gemiddeld nog 200 euro uit aan overige maaltijden en activiteiten. Drankjes worden hier niet in meegerekend.
Zijn fooien gebruikelijk in Zuid-Afrika?
Fooien zijn gebruikelijk in Zuid-Afrika. De lonen zijn vaak laag en fooi is een belangrijke inkomstenbron. In restaurants en bars is een fooi van 10-15% gebruikelijk, in sommige restaurant is de fooi het enige loon dat men ontvangt. Denk ook aan de begeleiders van de excursies, voor rangers is ca. 50 Rand per dag gebruikelijk. Voor kamermeisjes is een fooi van 20 Rand per nacht gebruikelijk.
Welke vaccinaties heb ik nodig?
Mambo is geen medische instelling. Gezondheidsadviezen wijzigen regelmatig. Neem daarom altijd contact op met je huisarts of Thuisvaccinaties. Op de website van Thuisvaccinaties kun je de algemene
adviezen per land vinden. Tip: het kan handig zijn om je reisroute bij je te hebben tijdens je afspraak.
Aan te raden vaccinaties zijn:
Mambo heeft in samenwerking met
Thuisvaccinaties een oplossing gevonden voor
deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast is ORS (Oral Rehydration Salt) tegen uitdroging aan te raden.
Moet ik malariapillen slikken?
Malaria komt in het oosten van Zuid-Afrika voor. Het malariaseizoen in Zuid-Afrika duurt van september tot en met mei. Bekijk
hier in welke gebieden in Zuid-Afrika malaria voorkomt. Het kan voorkomen dat we tijdens onze reizen in de periode van oktober tot april in het Krugerpark slapen, het kan dan nodig zijn om malariapillen te slikken. Raadpleeg altijd je huisarts of Thuisvaccinaties over het gebruik van malariapillen. Zij zijn de deskundigen en kunnen je hierin het beste adviseren.
Wat voor klimaat heeft Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika kent veel verschillende klimaatzones. Het tropische noorden en oosten en het woestijngebied in de binnenlanden en weer een subtropische strook bij Kaapstad. Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus en het zomerseizoen van december tot en met februari. In de winter kan het best koud zijn in Zuid-Afrika, op hoger gelegen gebieden ligt zelfs sneeuw. Een goede slaapzak, warme trui/jas en muts is essentieel. In de zomer loopt de temperatuur dan weer makkelijk op tot zo’n 34-38 graden.
Wanneer kan ik het beste naar Zuid-Afrika?
Je kunt Zuid-Afrika prima het gehele jaar bezoeken! Let wel op: de seizoenen zijn omgedraaid. Tijdens onze Nederlandse zomer is het winter in Zuid-Afrika en andersom. Het voordeel aan de winter in Zuid-Afrika is dat vrijwel altijd de zon schijnt, het kan allen ‘s nachts erg afkoelen. In de zomermaanden is het een stuk warmer maar ook natter. Wildlife spot je in Zuid-Afrika altijd maar de droge winter periode (juli & augustus) is de beste periode hiervoor.
Welke taal spreken ze in Zuid-Afrika?
In Zuid-Afrika gebruiken ze veel verschillende talen, onder andere Afrikaans, Engels, Swazi en Zulu. Het Afrikaans lijkt veel op het Nederlands. Het Swazi is de officiële taal van Swaziland en één van de officiële talen van Zuid-Afrika. Met Engels kom je over het algemeen prima uit de voeten en probeer anders een woordje Afrikaans!
Is Zuid-Afrika een veilig land?
Over het algemeen kunnen we zeggen dat Zuid-Afrika, ondanks de hoge
misdaadcijfers, veilig is om te reizen. Zeker op een georganiseerde manier zoals wij dat doen. Wij hebben onze ervaren Zuid-Afrikaanse crew bij ons. Wees wel altijd extra alert in de grote steden, hier kunnen zakkenrollers actief zijn. De meeste Zuid-Afrikanen zijn gastvrije en vriendelijke mensen. Neemt niet weg dat ook hier de regels voor gezond verstand van toepassing zijn. Loop niet ’s nachts op onverlichte wegen in de steden en loop niet opzichtig ten toon met bezittingen. We raden aan om een slotje op je rugzak te houden en een moneybelt te gebruiken bij het overbruggen van lange afstanden.
Gaat er een Nederlandse Mambo reisleider mee?
Deze Zuid Afrika rondreizen worden begeleid door Zuid Afrikaanse crew. Afhankelijk van de groepsgrootte gaan er 1 tot 3 begeleiders mee. Daarnaast is er bij grote groepen altijd een Mambo reisleider aanwezig bij deze reis.
Heb ik een backpack nodig?
Mambo reizen zijn avontuurlijk ingesteld en aangezien je een rondreis maakt en je tas regelmatig in- en uitpakt raden we
sterk aan om met een backpack te reizen. Ten eerste kun je een backpack het makkelijkste dragen en heb je deze goed ingepakt, dan weegt deze ook het minste. Een backpack is makkelijker te vervoeren, kun je nog wel eens op schoot nemen en is makkelijk te stapelen tijdens het vervoer. En met de backpack op je rug heb je je handen vrij! Wanneer je een koffer of reistas meeneemt met wieltjes, hou er dan rekening mee dat niet alle wegen
geschikt zijn voor deze wieltjes en je dus regelmatig je koffer of reistas moet dragen.
Probeer niet meer dan 10 - 15 kg aan bagage mee te nemen. Je kunt tijdens de reis altijd zelf het een en ander uitwassen (neem zo'n handige tube wasmiddel mee). Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen. Verder is een kleine rugzak, een zogenaamde 'day pack', voor je handbagage en tijdens de
dagtochten ook handig.
Wat voor schoenen heb ik nodig?
Voor deze reis naar Zuid-Afrika raden we aan om prettig zittende schoenen met een goed profiel mee te nemen. Dit hoeven niet per definitie professionele wandelschoenen te zijn. In Zuid-Afrika zijn voldoende mogelijkheden om de omgeving te voet te verkennen.
Heb ik een klamboe nodig?
We krijgen vaak de vraag of het nodig is om zelf en klamboe mee te nemen. In de meeste accommodaties, waarmee we samenwerken is een klamboe aanwezig, wanneer deze wenselijk of nodig is. Het is wat ons betreft niet noodzakelijk dat je een eigen reisklamboe meeneemt, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je het prettiger vindt om goed beschermt te zijn tegen muggen. Als je een klamboe
meeneemt, neem dan een lichte, compacte en bij voorkeur geïmpregneerde reisklamboe mee, die je makkelijk in je backpack kunt stoppen.
Heb ik een wereldstekker nodig?
Wij raden wij je aan om een wereld stekker mee te nemen. Bekijk
hier welke stekkers in Zuid-Afrika gebruikelijk zijn.
Wat neem ik mee?
Bezoek je Zuid-Afrika tijdens de zomerperiode (december-februari)? Dan is het over het algemeen erg warm. Ben je van plan Zuid-Afrika te bezoeken tijdens de winterperiode (juni t/m augustus) hou er dan rekening mee dat het ‘s avonds flink kan afkoelen. Tip: zorg dat je veel verschillende laagjes kleren mee neemt. Mocht het koud worden dan kan je gemakkelijk wat over elkaar aan trekken en je kunt het ook snel weer uitrekken mocht het warmer worden. Meer informatie over bagage ontvang je bij de laatste reisdocumenten. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
Financieel/Administratief:
- Tickets/reserveringsbevestigingen (t.z.t.);
- Paspoort (+ kopie in bijv. email);
- Vaccinatieboekje (kan naar worden gevraagd);
- Pinpas & evt. Creditcard (Pinpassen staan vaak alleen geactiveerd op pinnen binnen Europa. Buiten Europa moet vooraf worden aangegeven bij je bank);
- Contant geld
Kleding:
- T-shirts(sneldrogend);
- Shirt met lange mouwen;
- Trui;
- Luchtige broeken/rokken/jurkjes lang en kort;
- Prettig zittende wandel- of sportschoenen;
- Teenslippers
- Hoed/pet of iets dat je in je nek kunt leggen tegen de zon;
- Zwemkleding;
- Zonnebril.
Overig:
- Dag rugzak;
- Zaklamp;
- Verrekijker;
- Zonnebrandcrème;
- (opblaas)kussen
- Slaapzak;
- Deet/insectenspray;
- (wegwerp)poncho;
- Drinkfles;
- Reisapotheek;
- Wereldstekker;
- Evt. Powerbank.