Is een groepsreis iets voor mij?

Groepsreizen zijn voor singles en oude mensen

Tja, dat is een vooroordeel dat je veel hoort. Ik zal eerlijk toegeven, dat ik het ook wel gedacht heb. Voor mij staat reizen gelijk aan een gevoel van vrijheid, ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten en open staan voor alles wat er op je pad komt. 

Dit is natuurlijk niet mogelijk wanneer je met een groep op reis gaat en een vast programma volgt. Of had ik dat fout?

Vakantie stress

Mijn eerste kennismaking met een groepsreis was, toen ik had besloten om een rondreis door Cuba te gaan maken. In die tijd begon het land net zo’n beetje toeristen aan te trekken. 

Cuba is uniek. Een land waar de tijd stil heeft gestaan. De helden van vroeger worden op een voetstuk geplaatst en heersen nog steeds over de straten. Maar om Che Guevara, Fidel Castro of Pablo Escobar (ja ja..  ik weet dat dit niet mogelijk is maar je snapt mijn punt) tegen te komen.. Daar zat ik nou ook niet op te wachten. Het blijft een communistisch land hè. 

Toch wilde ik dit authentieke Cuba écht zien! Het land van de salsa, sigaren en oldtimers helemaal beleven en meemaken. De mooiste plekken ontdekken, de gastvrije locals ontmoeten en relaxen op het strand met een heerlijk mojito. 

Tja, ik had maar 3 weken vakantie. Hoe ga ik dit allemaal plannen? 

Help! Ik kreeg vakantie stress..

Mijn eerste groepsreis

Daarnaast waren mijn vrienden iets minder enthousiast. Zij hadden niet zo’n zin in een reis naar Cuba en gaven hun geld dit jaar ergens anders aan uit. Maar is het in Cuba wel veilig als vrouw alleen? Waar slaap ik? Hostels kennen ze niet. Hoe reis ik het land door? 

Een georganiseerde rondreis begon mij steeds meer te trekken. Met een reisleider die alles weet te vinden, mijn rots in de branding. Daarnaast zou het fijn zijn om mede reizigers te hebben, voor de nodige gezelligheid. 

Ik besloot de stap te zetten en boekte de reis bij een organisatie die mij het meeste aansprak en het mooiste programma aanbood. 

De gezelligheid van de groepsreis

Toen de reis wat dichterbij kwam, werd ik  steeds nieuwsgieriger naar mijn reisgenoten. Wie waren het? Zou ik wel een klik hebben? 

Maar al mijn zorgen waren voor niets. Want eigenlijk waren wij allemaal solo reizigers die samen het avontuur in Cuba aangingen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en vond het net zo spannend als ik.

Een groot voordeel van een groepsreis is de gezelligheid.

Natuurlijk, er kan altijd iemand in de groep zitten waarmee het minder klikt, maar dan zijn er nog genoeg andere mensen waar je wel een klik mee hebt.

Het gemak van de groepsreis

Wat ook heerlijk is? Je pakt je koffers in en gaat. Alles is voor je geregeld. Je hoeft geen route uit te stippelen, vluchten te boeken, vervoer te regelen of accommodaties te zoeken. En dat geeft zoveel rust.

Elk voordeel heeft zijn nadeel (of is het andersom?)

Het programma van de rondreis staat vast. Dat scheelt jou een hoop werk maar dat betekend ook dat je op tijd bij de bus moet zijn en misschien niet zo lang kunt blijven ronddwalen als je zou willen. Je hebt inderdaad minder vrijheid dan wanneer je op eigen gelegenheid reist. Maar toch is er voldoende tijd voor jezelf. Om te relaxen, een extra excursie te boeken of gewoon een terrasje te pakken. 

Of een groepsreis ook iets voor jou is? Dit zul je zelf moeten afwegen. Maar als je het mij vraagt: probeer het gewoon één keer uit! Ik was zelf ook bevooroordeeld over groepsreizen en mij is het heel goed bevallen. Nog steeds reis ik soms zelfstandig of met een vriendin. Maar wissel dit af met een georganiseerde reis. Gewoon voor de gezelligheid en omdat het zo lekker makkelijk is. 

 

XOXO! Charlie