Reizen in coronatijd

Gelukkig kunnen we weer reizen. Maar.. dat reizen weer kan en mag, betekent niet dat alles weer is zoals voor de coronapandemie. Ongevaccineerd rondreizen kan een hele uitdaging zijn. Binnen de EU zijn er afspraken gemaakt, maar buiten Europa is dat niet het geval en elk land hanteert eigen voorwaarden.

Wij raden je aan om volledig gevaccineerd buiten de EU te reizen, zodat je niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan.

Lees op deze pagina de belangrijkste informatie over reizen met Mambo in coronatijd. Laatste update 1juli 2022

Mambo Garanties

Voor reizen in 2022 gelden in principe onze normale reis- en annuleringsvoorwaarden. Met de aanvullende mogelijkheid om tot 6 weken voor vertrek van bestemming of datum te wisselen en 100% geld-terug-garantie.

✔ Switch

Ongeacht de reden, kun je jouw reis gratis omboeken naar een andere bestemming of naar een andere periode. Omruilen kan tot 6 weken voor de vertrekdatum, op basis van beschikbaarheid. Wij bieden je graag wat extra flexibiliteit, zodat jij lekker op je plek zit!

✔ Cash back

Natuurlijk willen wij dat je met een gerust gevoel je reis kunt boeken. Daarom geven wij de garantie dat je jouw geld terug krijgt wanneer we niet kunnen vertrekken doordat er voor jouw bestemming een negatief reisadvies geldt.

Reizen binnen de EU

Iedereen die gevaccineerd, genezen of getest is en het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) kan laten zien, kan binnen de Europese Unie vrij reizen. Een land in en uit reizen zal daarom niet gauw problemen geven.

Ieder land kan aanvullende documenten vragen en/of eigen voorwaarden stellen aan bijvoorbeeld vaccinaties, de geldigheidsduur hiervan of een negatief testbewijs vragen. Bekijk het reisadvies op de website Nederland wereldwijd om te zien of je aan de voorwaarden van jouw vakantiebestemming voldoet. 

Ik ben niet gevaccineerd, mag ik mee op reis?

Laten we eerlijk zijn: Makkelijk wordt het niet om te reizen zonder vaccinatie. Maar de keuze om wel of niet te vaccineren is aan jou. Wanneer je beschikt over een geldig Digitaal Corona Certificaat (DCC) die voldoet aan de eisen van jouw vakantiebestemming, ben je welkom op onze reizen binnen Europa. Maar realiseer je goed dat je redelijk wat organisatietalent moet bezitten, om ongevaccineerd rond te reizen.

Het is je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je jouw DCC up-to-date houdt. Het kan zijn dat een land verplicht stelt om een Digitaal Corona Certificaat te laten zien voor toegang tot toeristische instellingen, bij activiteiten en lokale accommodaties waaronder hostels. Ook voor toegang in de horeca moet je meestal een DCC laten zien. Een coronatest is 48 tot 72 uur geldig.  Je zult dus regelmatig een PCR of antigeentest moeten ondergaan.

Testmogelijkheden 

Houd er rekening mee dat er in the middle of nowhere beperkte mogelijkheden zijn om je te laten testen. Het zou kunnen dat jij hierdoor even van de route moet afwijken, terwijl de groep doorreist. Daarnaast zijn testlocaties niet overal gratis. De kosten zijn voor jouw rekening.  Bekijk op de website van Nederland wereldwijd waar je in het buitenland deze testen kunt laten doen.

Verre reizen

Gelukkig kunnen we weer reizen. Maar.. dat reizen weer kan en mag, betekent niet dat alles weer is zoals voor de coronapandemie. Zo hebben de VS inreisvoorwaarden welke ook gelden wanneer je hier een tussenstop maakt. Het is niet meer nodig een negatief testresultaat of herstelbewijs voor vertrek te laten zien maar je moet wel gevaccineerd zijn. 

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wij staan in nauw contact met onze lokale agenten. Wanneer er geen strenge restricties meer zijn en het mogelijk is om het reisprogramma veilig uit te voeren zullen wij vertrekken plannen en is de reis te boeken. Bekijk het reisadvies op de website Nederland wereldwijd om te zien of je aan de voorwaarden van jouw vakantiebestemming voldoet. 

Code oranje/rood

Als een land of gebied buiten de EU code oranje is, kun je te maken krijgen met strenge corona maatregelen zoals een lockdown, quarantaineplicht of minder mogelijkheden om in het land te reizen. Er kan een inreisverbod gelden voor reizigers uit Nederland. In rood gebied kun je door vergaande coronamaatregelen het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan je ook niet terughalen naar Nederland. Op dit moment gaan steeds meer landen buiten de EU open!

Wat moet ik nog meer weten

Mondkapjes en social distancing zijn maatregelen die wereldwijd tot de standaard corona maatregelen behoren. Ook is het verstandig om een aantal zelftests in te pakken en met een flexibele instelling op reis te gaan. Mocht corona in de weg staan, dan moeten we linksom i.p.v. rechtsom; onze route bijstellen en activiteiten aanpassen.

Corona Check app

Download de app waarmee je jouw corona certificaat kunt laten zien d.m.v. de welbekende QR code. Daarnaast is het verstandig om de geprinte versie mee te nemen. Dan heb je altijd een papieren document bij je, mocht je mobiel crashen. In sommige landen is de QR code niet geldig.

Terugreis naar Nederland

De Nederlandse overheid stelt extra terugreisvoorwaarden in voor bepaalde bestemmingen. Als je terugreist naar Nederland moet je het corona certificaat kunnen laten zien. Als je met het vliegtuig reist moet je een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden.

Ik heb corona, kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?

Wij kunnen het niet genoeg benadrukken: Met name in deze tijd is het heel belangrijk dat je een goede annuleringsverzekering afsluit! De standaard annuleringsverzekering van de Europeesche Verzekeringen biedt dekking voor het annuleren van een nog te beginnen reis omdat jij zelf positief test op Covid-19. 

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming

De maatregelen en sancties die opgelegd worden na het oplopen van een corona besmetting of contact met een geïnfecteerd persoon, kunnen in het buitenland sterk verschillen van die in Nederland. Dit betekent ook dat er gevolgen kunnen zijn voor de verblijfsmogelijkheden, de quarantaineplicht voor jou en je reisgenoten en voor je retour naar Nederland. Als je in het buitenland positief test, volgen wij altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Wij regelen de eventuele extra overnachtingen en je latere terugvlucht. Deze kosten zijn voor jouw rekening. Afhankelijk van je eigen verzekering kunnen de eventuele extra reis- en verblijfkosten verhaald worden. Je mag niet terugvliegen/reizen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.