Vervoer naar de bestemming

Bij Mambo kun je reizen met eigen vervoer, luxe touringcar of met het vliegtuig naar je vakantiebestemming. Op dit gedeelte van onze website vind je algemene informatie over de mogelijkheden. Bij iedere reis staat specifiek aangegeven met welk vervoer je naar een bestemming kan reizen.

Per bestemming is verschillend wat wij aanbieden en met welke maatschappij wij samen werken. In ieder geval staat veiligheid en kwaliteit voorop, we werken alleen met gerenomeerde bus- en vliegmaatschappijen. 


Eigen vervoer

De Mambo reizen zijn vrijwel altijd inclusief vervoer. Reis je liever met eigen vervoer? Dan geldt er meestal een korting.

Let er wel op dat de aankomstdag meestal anders is dan de vertrekdatum gemeld op de website. Reis je per auto naar een bestemming binnen Europa, dan is de aankomstdag meestal 1 dag later dan de vertrekdatum vermeld op de website. Is de vertrekdag op een vrijdag, dan is de aankomstdag (met eigen vervoer) op zaterdag. Is de vertrekdag op maandag, dan is de aankomstdag op dinsdag. Het is niet mogelijk eerder op onze bestemmingen aan te komen. Op de aankomstdag kun je in principe rond het middaguur terecht op de camping/accommodatie. Meld je uiteraard eerst bij de reisleiding.

Bij vliegreizen is het meestal ook mogelijk de reis op basis van eigen vervoer te boeken. Hiervoor geldt eveneens een korting. Wanneer je in het boekingsproces voor eigen vervoer kiest zie je de reissom zonder vlucht en transfer naar het eerste hotel.

Wil je een transfer vanaf de luchthaven? Dat kan op aanvraag via ons geregeld worden tegen extra kosten. Niet op elke bestemming kunnen we een transfer voor je regelen, wel kunnen we advies geven hoe je het beste naar het eerste hotel kunt reizen. Geef vooraf je vluchtgegevens aan ons door per email. 

Wanneer je ervoor kiest om met eigen vervoer naar een bestemming te reizen denk dan in ieder geval aan de volgende zaken:

Vignet

Op snelwegen in Oostenrijk en Zwitserland dien je in het bezit te zijn van een geldig autobahnvignet. Dit vignet kun je krijgen bij de ANWB, (een aantal benzinestations langs de Duitse autobahn richting Oostenrijk) en aan de Oostenrijkse grens. Ook voor Slovenië heb je een vignet nodig. Deze kun je verkrijgen bij benzinestations in Slovenië of bij de grotere benzinestations in de buurlanden in de grensstreken met Slovenië.

Sneeuwkettingen en winterbanden

Vergeet niet tijdens de wintersport sneeuwkettingen mee te nemen! In Duitsland en Oostenrijk ben je t u zelfs verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben. Hierop wordt streng gecontroleerd. Per 1-1-2007 zijn in Duitsland en Oostenrijk ook winterbanden verplicht. Je Uw auto moet in winterse omstandigheden uitgerust zijn met een winteruitrusting zoals veiligheidsvesten en voldoende antivries ruitenvloeistof.

Tol

Op de grote snelwegen in Frankrijk, Italië, Spanje en Kroatië wordt tol geheven. Je kunt vaak contant betalen of per creditcard.

Veiligheidsvest

In Italië en Oostenrijk is het verplicht om bij een ongeval buiten de bebouwde kom een veiligheidsvest te dragen.

Nieuwe wetten in Frankrijk per 1 juli 2012 voor automobilisten

In verband met enkele Franse wetswijzigingen met betrekking tot het verkeer, willen wij je er graag op wijzen dat alle automobilisten en motorrijders vanaf 1 juli 2012 verplicht zijn om een ongebruikte en direct beschikbare alcoholtest bij zich te hebben! De blaastest (in het Frans: “éthylotest”) moet gecertificeerd zijn en de gebruiksdatum mag niet verlopen zijn. Bestuurders van een voertuig dat is voorzien van een elektronisch alcoholslot (startonderbreker) voldoet ook aan de regels. De regelgeving met betrekking tot de verplichte aanwezigheid van een alcoholtest in voertuigen geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Ook jij als Nederlandse reiziger zal je dus aan deze regelgeving moeten houden. Om iedereen in de gelegenheid te stellen aan de nieuwe wet te voldoen wordt pas na 1 november 2012 een boete opgelegd indien bij controle de test niet in het voertuig aanwezig is. De alcoholblaastesten zijn in Frankrijk in alle grote warenhuizen en supermarkten te koop. Houd er verder rekening mee, dat het verboden is om in Frankrijk te rijden met een alcoholconcentratie van meer dan 0,25 mg per liter.

Verder geldt op de Franse wegen een verbod op signalering van snelheidscontroles via navigatiesystemen. Ook deze regel is van toepassing op alle weggebruikers en dus ook voor jou als Nederlandse reiziger. Net als in een aantal andere Europese landen is het ook in Frankrijk verboden om gebruik te maken van apparatuur waarop de flitslocaties (snelheidscontroles) staan aangegeven. Dit geldt niet alleen voor de radardetectors, maar vanaf nu ook voor navigatiesystemen die met GPS werken. Uiteraard mag een navigatiesysteem gewoon gebruikt worden in Frankrijk, maar het is verboden om deze te gebruiken in combinatie met vermelding van vaste en mobiele locaties van snelheidscontroles.

Terug naar boven


Touringcar

De touringcar is een veilige, comfortabele en relatief goedkope manier van reizen. Mambo biedt diverse opstapplaatsen aan in Nederland middels de zogenaamde servicelijnen. Je stapt dan vervolgens in Zuid Nederland over in de touringcar welke je naar de bestemming brengt. Vrijwel alle touringcars rijden vanaf het overstappunt rechtstreeks naar de vakantiebestemming. Tijdens de reis wordt er regelmatig gestopt. Je kunt dan even je benen strekken, een sigaretje roken of naar het toilet. Deze stops duren gemiddeld 15 minuten. Conform ANVR-regels, mag er in onze touringcars NIET worden gerookt. Voor de maaltijden (niet inbegrepen) wordt er doorgaans langer gestopt bij een zelfbedieningsrestaurant. In de touringcar kun je koffie, thee, bier en frisdrank kopen. De touringcars hebben een beperkte bagageruimte. Per persoon mag je het volgende meenemen:

  • één koffer, weekendtas of rugzak (18 kg)
  • één stuks handbagage (55 x 35 x 25 cm)
  • één slaapzak en één kussen

Royal Class stoelplaats

Bij het merendeel van onze pendel touringcarreizen geldt dat je per Royal Class touringcar reist. Met een Royal Class stoel heb je circa 20 cm meer beenruimte en kan de rugleuning aanzienlijk verder naar achteren worden geplaatst.

Opstapplaatsen

Tijdens het boeken van je reis zie je de voor jouw bestemming van toepassing zijnde opstapplaatsen. Bij te weinig aanmeldingen voor één van de opstapplaatsen, behouden wij het recht voor de desbetreffende opstapplaats te annuleren. In je reisbescheiden tref je de exacte locatie van de opstapplaats en de juiste vertrektijd aan.

Minimum aantal passagiers

Alle touringcarreizen zijn gebaseerd op een minimum deelname van 20 personen.

Vervoer naar en van je opstapplaats

Het vervoer naar en van je opstapplaats dien je zelf te regelen. Alle kosten die voortvloeien uit het missen van de touringcar zijn voor eigen rekening. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd aanwezig bent.

Keurmerk Touringcarbedrijf

Mambo werkt uitsluitend met touringcarbedrijven die zijn aangesloten bij het Keurmerk Touringcarbedrijf. Wat houdt een keurmerk Touringcarbedrijf onder andere in?

  • Het touringcarbedrijf werkt volgens de strenge Stichting Keumerk Busbedrijf regels.
  • Elk half jaar wordt het busbedrijf daarop gecertificeerd.
  • De Bussen worden altijd afwisselend bestuurd door twee ervaren touringcarchauffeurs.
  • Je chauffeur beschikt over de vereiste diploma’s, over een ruime ervaring en wordt elke vijf jaar onderworpen aan een Rijvaardigheidsanalyse door CCV-CBR.
  • regels voor rij- en rusttijden worden strikt nageleefd.
  • De touringcar voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van veiligheid.

Terug naar boven


Vliegtuig

Service aan boord

Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen zijn tijdens de vluchten de maaltijden en drankjes niet inclusief. Wel wordt de mogelijkheid geboden om aan boord bij het cabinepersoneel verschillende snacks, broodjes en drankjes te kopen. Aan boord kun je alleen contant of per creditcard betalen.

Vliegtickets

Mambo verstrekt u circa één week voor vertrek de tickets via je weblog. Deze tickets dien je zelf uit te printen. Hiermee kun je inchecken bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Heb je aangegeven de reisbescheiden per post te willen ontvangen, dan ontvang je de tickets in je brievenbus.

Vluchtprijzen

Vluchtprijzen zijn meestal inclusief in de reissom. In de reissom zijn luchthavenbelastingen (de zogenaamde airporttax), veiligheids- en brandstoftoeslagen opgenomen die bekend waren ten tijde van het ter drukke gaan van onze brochure. In de kolom inbegrepen staat ook vermeld tegen welke waarde deze belastingen en toeslagen in de reissom zijn opgenomen. Wanneer er door onvoorziene omstandigheden (zoals stijgingen van brandstofprijzen of andere verhogingen van vervoerskosten) de prijzen van vliegtickets stijgen, behouden wij ons het recht voor een meerprijs voor een ticket te berekenen. Je wordt daar uiterlijk 6 weken voor vertrek, of tot 21 dagen voor vertrek wanneer de reissom nog niet volledig voldaan is, van op de hoogte gebracht. Deze richtlijn is conform de ANVR reisvoorwaarden.

Bij groepsreizen worden vluchten pas geboekt wanneer een reis gegarandeerd doorgaat. Ongeveer 6 weken tot 4 weken voor vertrek worden de tickets uitgegeven. Bij het uitgeven van de tickets wordt de hoogte van de luchthavenbelasting/brandstoftoeslagen bepaald (de op dat moment geldende taxen, bepaald door de luchtvaartmaatschappij). Om die reden kan het voorkomen dat wanneer jij een reis ruim van te voren geboekt hebt, toch een brandstoftoeslag doorbelast krijgt. Op onze website wordt aangegeven voor welk bedrag de luchthavenbelasting/toeslagen inbegrepen zijn. Eventuele verschillen kunnen worden doorbelast aan de reiziger.

Indien je kort van te voren boekt (ca. binnen 6 weken) kan het voorkomen dat de vluchten op aanvraag zijn. In dat geval kan het zijn dat de kosten voor de vlucht hoger zijn dan voor de andere reizigers uit je groep. Het prijsverschil wordt als toeslag aan je doorberekend. Uiteraard leggen we dit eerst aan je voor, voordat we je vlucht definitief inboeken.

Wij wijzen je erop dat voor al onze vluchten de eventuele annuleringskosten 100% zijn, ongeacht de tijd tussen de boeking en de annulering.

Namen op het ticket

Op de tickets en in de boeking dient de eerste volledige voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals vermeld in het paspoort of op de ID-kaart. Op het ticket van gehuwde dames dient alléén de meisjesnaam te staan zoals vermeld in het paspoort of op de ID-kaart. Indien de namen onjuist staan vermeld op de tickets, dan kun je geweigerd worden voor een vlucht. Zorg er daarom voor dat je de juiste namen doorgeeft aan Mambo. Eventuele kosten voor het opnieuw toezenden of klaarleggen van de juiste tickets worden aan je doorberekend. Het is verboden om met een verlopen paspoort of ID-kaart te reizen! Voor reizen buiten de Europese Unie geldt vaak een geldigheidsduur voor paspoorten. Vaak dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn na afloop van je reis. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je in het bezit bent van de juiste reisdocumenten.

Bagagelabels

Alle bagage dient voorzien te zijn van adreslabels. Aangezien Mambo de reisbescheiden in grotendeels via internet verstrekt, ontvang je geen bagagelabels meer en verzoeken wij je eigen labels te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar op de luchthaven bij de incheckbalies. Wij adviseren je om aan de binnenkant van je koffer je naam en adres te vermelden.

Bagage

Tot 2014 was het vaak zo dat passagiers wie een vliegticket via een reisorganisatie boekten nog ruimbagage mee mochten nemen. 
Met ingang van 1 januari 2014 zijn bij de meeste luchtvaartmaatschappijen deze regels aangepast. Meestal is het nu zo dat je een aantal kilo handbagage mee mag nemen en dat ruimbagage extra bijgekocht moet worden. Bij onze reizen geven wij aan met welke maatschappij je vliegt en wat de kosten zijn voor extra ruimbagage, deze kun je vervolgens naar wens bij de luchtvaartmaatschappij bij kopen.

Naar de meeste intercontinentale bestemmingen mag je 23 kg bagage meenemen per persoon. Daarnaast mag je 5 kg aan handbagage meenemen.

Bij overschrijding van het aantal kilo's bagage kan bij incheck een overbagage tarief gehanteerd wordt.

Met ingang van 6 november 2006 zijn nieuwe veiligheidsregels van kracht met betrekking tot handbagage en de maximaal toegestane hoeveelheid vloeistoffen. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 100 ml per stuk en op de juiste manier verpakt worden meegenomen. De regels zijn van toepassing voor alle passagiers die vertrekken vanaf een luchthaven binnen de EU, ongeacht bestemming. 

Vertrektijden

De vluchttijden van (charter)vluchten worden circa 2 weken voor de vertrekdag ingedeeld door de luchtvaartmaatschappij. Helaas hebben wij geen invloed op de vluchttijden. Wij raden je dan ook aan rekening te houden met de soms zeer vroege of late vertrek -en aankomsttijden.

Wij doen ons best de groep zoveel mogelijk op dezelfde vlucht in te delen, maar dat kunnen we niet altijd garanderen. Het kan voorkomen dat de groep over meerdere vluchten verdeeld wordt. Vooraf kunnen wij (bij lijndienstvluchten) voorlopige vluchttijden verstrekken, mits deze bij ons bekend zijn. Deze zijn echter altijd onder voorbehoud van wijzigingen. In de reisbescheiden tref je de definitieve vluchttijden aan. Vluchten worden pas geboekt wanneer de reis gegarandeerd vertrek heeft. Eerder kunnen wij geen vluchtgegevens verstrekken. Tickets worden over het algemeen 6 weken tot een maand voor vertrek uitgegeven. Daarna zijn eventuele wijzigingen (bijvoorbeeld een afwijkende terugreisdatum) niet meer mogelijk.

Inchecken

Je dient minimaal 2,5 uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn om in te checken. 40 minuten voor vertrek sluiten de incheckbalies. Indien je het vliegtuig mist heb je geen recht op restitutie.

Transfer

Indien je bij Mambo een vlucht en accommodatie hebt geboekt, dan is de transfer op de bestemming van de luchthaven naar de accommodatie v.v. vrijwel altijd inclusief (tenzij anders aangegeven). Op de luchthaven word je verwelkomd door je chauffeur en/of de Mambo reisleiding ter plaatse. Het is op aanvraag mogelijk om de transfer los bij te boeken als je geen vlucht bij ons gereserveerd hebt. Je dient je vluchtgegevens dan per email aan ons door te geven. Wij kunnen niet in alle gevallen een transfer verzorgen bij eigen vervoerreizen, Voor sommige transfers kan een toeslag gelden.

Vervoer naar en van luchthaven

Het vervoer van en naar de luchthaven in Nederland, Duitsland of België is voor eigen rekening en verantwoording.

Vertragingen

Helaas komt het soms voor dat vliegtuigen door omstandigheden vertragingen oplopen. Voor de eventuele extra kosten die als gevolg hiervan ontstaan, hanteert Mambo de ANVR voorwaarden. Mambo is niet aansprakelijk voor de eventuele extra kosten die als gevolg van een vertraging ontstaan, noch voor de gevolgen hiervan op het gebied van gemiste vakantie-uren en te late thuiskomst waardoor aanvullend openbaar vervoer niet meer mogelijk is of noodgedwongen een vrije dag moet worden opgenomen. Sinds februari 2005 is ook de nieuwe EU-regelgeving m.b.t. Denied Boarding Compensation van toepassing. Deze regelgeving omvat bepalingen omtrent vergoedingen voor geannuleerde vluchten, overboekingen op de vlucht, kwijtgeraakte en beschadigde bagage en langdurige vertragingen. Meer informatie hierover vind je op de internetpagina http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l24173.htm

Onvoorziene vervoerskosten

Indien zich onvoorziene verhogingen van vervoerskosten, belastingen en heffingen voordoen, hanteert Mambo voor het eventuele doorberekenen hiervan de ANVR-voorwaarden (mede daarom zie je ook voor het bedrag van de luchthavenbelasting de vermelding 'circa' staan).

Terug naar boven