Meest gestelde vragen - Corona-Voucher

Wij zijn blij dat de SGR en de ANVR in deze bijzondere tijd de Corona-voucher in het leven hebben geroepen. Uiteraard wekt dit vragen op aangezien het niet een standaard situatie is. Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de Corona-voucher.

Hoe werkt de Corona-voucher?

Wij geven de Corona-voucher uit wanneer jouw reis in verband met het coronavirus is geannuleerd. In dit geval zullen wij contact met jou opnemen om deze Corona-voucher aan te bieden. Met deze voucher kun jij op een later moment een nieuwe Mambo-reis boeken. Op de Corona-voucher is SGR Garantie van toepassing.

Aanspraken die voortvloeien uit een (door jou) geannuleerde reis, anders dan een Corona-voucher vallen niet onder de garantieregeling van SGR. De garantieregeling is immers komen te vervallen, doordat de oorspronkelijke reisovereenkomst is ontbonden door annulering. In dit geval zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Waarom deze Corona-voucher?

Er is thans een ernstige crisissituatie ontstaan rond het zogenaamde Coronavirus (Covid-19 virus) als gevolg waarvan de reisbranche wordt geconfronteerd met een groot aantal annuleringen. Het terugbetalen aan reizigers van de vooruitbetaalde reissommen kan tot grote cashflowproblemen in de reisbranche leiden. Aan reizigers wordt daarom door deelnemers gevraagd om de reis om te boeken of om een voucher/waardebon/tegoedbon te accepteren voor een reis op een later tijdstip (hierna Corona-voucher te noemen).

De garantieregeling van SGR sluit waardebonnen en reischeques die niet hebben geleid tot een boeking met een deelnemer uit van vergoeding.

Er is in deze crisissituatie aanleiding om te bepalen dat tijdelijk en onder na te melden aanvullende voorwaarden een Corona-voucher wel voor vergoeding in aanmerking kan komen, teneinde het consumentenvertrouwen in deze vorm van compensatie voor de annulering van een reis te versterken.” Bron: website SGR.

Tot wanneer geven wij de voucher uit?

Hierin houden wij de regels van de SGR aan, anders vervalt de SGR Garantie op de voucher. Op dit moment is het voor ons mogelijk om tot en met 31 december 2020 de voucher uit te geven.

Ik wil mij vakantie annuleren vanwege het coronavirus. Kan dat?

Wil je zelf annuleren dan gelden de annuleringskosten conform onze annuleringsvoorwaarden. Je ontvangt dan geen Corona-voucher.

Moet de reiziger de voucher accepteren?

​Er is geen harde juridische basis om jou te verplichten de voucher te accepteren. Alhoewel erbij praktisch alle instanties en consumentenorganisaties begrip bestaat voor de huidige bijzondere situatie. Wel biedt de SGR Corona-voucher jou meer zekerheid dan een vordering tot terugbetaling. Een vordering tot terugbetaling valt niet onder de SGR garantie, deze voucher dus wel.

Ik heb wettelijk toch recht op terugbetaling?

​In een normale situatie is dit inderdaad het geval en zou je worden terugbetaald. De huidige situatie is voor de reisbranche echter zo exceptioneel dat bijzondere maatregelen moeten worden getroffen.

Hoe lang is de Corona-voucher geldig?

De Corona-voucher is een jaar geldig. De uiterste geldigheidsdatum staat op de voucher vermeld. Je kan een nieuwe vakantie voor 2021 boeken tot deze datum. Na de geldigheidsdatum kun je de voucher niet meer inwisselen.

Mag de vertrekdatum later zijn dan de uiterlijke geldigheidsdatum?

Ja, je mag na de vervaldatum van de voucher reizen. Enige voorwaarde is, dat binnen de geldigheidsduur van een jaar geboekt moet worden. Dit valt dan gewoon onder de SGR garantie.

Mag ik mijn voucher aan iemand cadeau doen?

Nee, de Corona-voucher is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. 

Wat geldt als een nieuwe reis een andere prijs heeft?

​Bij een duurdere reis moet je bijbetalen. Bij een goedkopere reis houd je het restant van de voucher over ter besteding. De uitgifte datum en geldigheidsduur van de initieel uitgegeven Corona-voucher blijven van toepassing op deze restant-voucher.

Hoe werkt het als ik mijn nieuwe boeking moet annuleren of als deze wordt geannuleerd?

Als je jouw boeking wilt annuleren gelden onze annuleringsvoorwaarden. Indien de boeking (gedeeltelijk) is betaald met een Corona-voucher, dan gelden er annuleringskosten. De kosten hiervoor worden in mindering gebracht van de voucher. Je ontvangt dan een restant-voucher voor het overgebleven bedrag, waarvoor dezelfde voorwaarden gelden als voorheen. Indien je een wintervakantie geboekt hebt en deze door een besluit van overheid en/of Mambo geannuleerd wordt, dan ontvang je jouw voucher retour. Ook dan gelden voor de voucher dezelfde voorwaarden als voorheen. 

Valt de Corona-voucher onder SGR-garantie als een reisorganisatie alsnog failliet gaat?

Ja, hoewel in normale situaties SGR géén dekking biedt voor uitgegeven vouchers, heeft SGR een uitzondering gemaakt in verband met de Corona-crisis om reisorganisaties in staat te stellen een voucher aan te bieden in plaats van geld terug te geven. Lees hierover meer op de website van de SGR.

Dekt mijn annuleringsverzekering de kosten als ik annuleer?

Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw verzekeringsmaatschappij voor informatie over de dekking of bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per verzekeraar.

Heb je een verzekering via ons geboekt dan verwijzen we je naar de website van Europeesche Verzekeringen voor meer informatie.

Waar vind ik meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het afgegeven reisadvies?

Kijk voor de laatste informatie op de website van Buitenlandse Zaken.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op via 033 - 80 80 801 of stuur een e-mail naar info@mambo.nl.