Menu

Ga voorbereid op reis

Mambo Jongerenreizen

Ga voorbereid op reis

Een reis maken naar een ander land vergt een goede voorbereiding. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de soort reis die je gaat maken. De voorbereiding voor een verre reis is uitgebreider dan de voorbereiding van een strandvakantie in bijvoorbeeld Frankrijk.

Bij de voorbereiding van je reis raden wij je aan om de volgende onderdelen in acht te nemen:

Voor al deze onderdelen ben je zelf verantwoordelijk. Mambo helpt je op weg d.m.v. de reiswijzer (die je ca. 1 week voor vertrek ontvangt) en via deze pagina met informatie, tips en doorverwijzingen naar specialistische instellingen. Heb je na het lezen nog vragen, schroom niet om te bellen: 033 8080801. Of mail ons: info@mambo.nl.

 


Vaccinaties & Gezondheid

COVID

Gelukkig kunnen we weer reizen. Maar.. dat reizen weer kan en mag, betekent niet dat alles weer is zoals voor de coronapandemie. Zo hebben de VS inreisvoorwaarden welke ook gelden wanneer je hier een tussenstop maakt. Het is niet meer nodig een negatief testresultaat of herstelbewijs voor vertrek te laten zien maar je moet wel gevaccineerd zijn. 

Wij raden je aan om volledig gevaccineerd buiten de EU te reizen, zodat je niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan. 

Bekijk het reisadvies op de website Nederland wereldwijd om te zien of je aan de voorwaarden van jouw vakantiebestemming voldoet. 

Hygiëne, gezondheid en vaccinaties

Vreemde en verre landen zijn, mede door klimatologische omstandigheden en de graad van ontwikkeling van het land, vaak minder hygiënisch. De westerse mens, gewend aan een gematigd klimaat en een perfecte hygiëne, kan lichamelijk nogal gevoelig reageren op omstandigheden die behoorlijk afwijken van thuis. Weten wat je zelf kunt hebben en je gezonde verstand gebruiken zijn al heel preventief tegen het oplopen van lichamelijke ongemakken.

Mambo is geen medische instelling en de gezondheidsadviezen wijzigen regelmatig per land en gebied. Neem daarom ALTIJD contact op met de GGD, een Travelclinic en/of je huisarts voor nadere informatie omtrent inentingen maar ook over het eventueel slikken van malariaprofylaxe.

Vaccinatielijn GGD 0900 9584 (€ 0,45 per minuut) of op internet www.lcr.nl (landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering). Voor een overzicht van klinieken die vaccinaties verzorgen zie: http://www.lcr.nl/Adressen Voor een actueel algemeen overzicht van aanbevolen vaccinaties zie: http://www.lcr.nl/Landen

Een nieuwe, maar zeer overzichtelijke site is www.vaccinatieopreis.nl. Hier kun je terecht voor Vaccinaties / inentingen in Groningen, maar vind je ook adviezen over welke vaccinaties voor welk land, informatie over de diverse reizigersziekten en overzichtelijke malaria kaartjes.

Algemene adviezen voor een gezonde vakantie

Ziek worden tijdens je vakantie is een nachtmerrie voor elke reiziger. Wij raden je daarom ook aan om je altijd te laten informeren door de GGD, een Travelclinic of je huisarts, ook wanneer je alle aanbevolen vaccinaties al hebt. Vaak krijg je naast de geldende vaccinaties ook algemene gezondheidsadviezen voor het land waar je heen gaat.

Aangezien hygiëne in vele niet westerse landen hetzelfde is als wij gewend zijn hebben we hier een aantal algemene adviezen om problemen met de gezondheid te voorkomen. Als je hier rekening mee houdt, verkleint dat de kans op ziekte enorm, maar een garantie op een gezonde reis kunnen we je helaas niet geven. Deze informatie is niet compleet!

Voorkom voedselinfectie

Met onderstaande regels, kun je door voedsel en drinkwater overgebrachte ziekten (b.v. reizigersdiarree, hepatitis A, buiktyfus, cholera, dysenterie, kinderverlamming en paratyfus) in belangrijke mate voorkómen.

Algemeen

  • Hygiëne vermindert de kans dat het voedsel besmet wordt met ziekteverwekkers.
  • Koelen vermindert de kans op vermenigvuldiging van bacteriën.
  • Verhitten doodt de meeste ziekteverwekkers.
  • Voedsel dat besmet is, ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend!

Hygiëne – de belangrijkste regels

  • Was je handen goed na gebruik van het toilet, vóór je gaat koken en vóór je gaat eten.
  • Drink mineraalwater (met of zonder prik), thee, vruchtensap en dergelijke dranken, drink nooit kraanwater!
  • IJsblokjes moeten van gekookt water worden gemaakt. Wanneer je in een restaurant of op een terrasje een drankje bestelt, vraag dan om een drankje zonder ijsklontjes. Deze zijn meestal gemaakt van kraanwater!
  • Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
  • Was groenten en fruit in schoon water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt water. Fruit kunt u beter zelf schillen.
  • Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100 C) en het een kwartier laat doorkoken.
  • Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren.
  • Zorg dat uw voedsel tegen vliegen is beschermd.
  • Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
  • Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
  • Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten buiten de keuken blijven en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
  • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.

Bescherm je tegen muggenbeten.

Muggen die malaria en Japanse encefalitis overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue (knokkelkoorts) en gele koorts overbrengen steken overdag. Dit betekent dat je je in landen waar beide ziektes voorkomen 24 uur per dag moet beschermen.

Je kunt je tegen muggen (en andere insecten)beten beschermen door de volgende maatregelen te nemen:

  • Draag bedekkende kleding (lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken).
  • Bescherm onbedekte lichaamsdelen (gezicht, handen en enkels) met insectenwerende middelen. Middelen met diethyltoluamide (DEET) zijn het meest effectief. Er zijn diverse merken in de handel.;
  • Gebruik een muskietennet, liefst een geïmpregneerd net. Het net moet tenminste elk half jaar, of na wassen, opnieuw geïmpregneerd worden.

Bron en meer informatie: LCR.nl

Terug naar boven


Reisdocumenten

Wanneer je op reis gaat naar een ander land ben je altijd verplicht in het bezit te zijn van geldige reisdocumenten, zoals een paspoort, een ID-kaart en/of een visum. Zelfs als je binnen de EU reis ben je verplicht in het bezit te zijn van minimaal een ID-kaart. Reizigers zijn er zelf verantwoordelijk voor dat ze in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Wanneer je je reisdocumenten vergeet of niet in je bezit hebt, kan dat tot gevolgen hebben dat je niet mee kunt met de reis en/of pas later naar de bestemming kunt afreizen. Alle daaruit voortvloeiende kosten (zoals kosten van een nieuwe vlucht of busreis) zijn voor rekening van de reiziger. Mambo kan hier niet verantwoordelijk voor worden gehouden. Je dient zelf altijd de actuele regels met betrekking tot reisdocumenten te controleren, ook wanneer Mambo in informatieproducten je van informatie voorziet. Dit omdat deze regelgeving soms nog wel eens wijzigt. Op de website http://visumdienst.nl/4/Visum-_en_Landeninformatie/ of bij de ambassade van het land kun je actueel controleren wat de eisen zijn aan je reisdocumenten en/of je een visum nodig hebt. Vaak geldt bij reizen buiten de EU dat een paspoort nog een bepaalde tijd (6 maanden) geldig moet zijn na het verlaten van het land.

Voor meer informatie zie :

www.visumdienst.nl 
www.ambassade.nl

Terug naar boven


Reisadviezen

Veiligheid staat altijd voorop bij Mambo. Bij het organiseren van onze reizen nemen we alle veiligheidsvoorschriften in acht. We laten ons bij het samenstellen van onze rondreizen goed informeren door onze locale partners over de veiligheid in een land en passen zo nodig onze reis aan om de veiligheid te kunnen waarborgen. In sommige armere landen komt meer criminaliteit voor dan in Nederland. Sommige landen zijn politiek instabieler dan wij gewend zijn. Toch kun je in deze landen veilig reizen als je rekening houdt met de voor dat land geldende reisadviezen. Wij adviseren je dan ook de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen voor actuele reisadviezen:http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/reisadviezen

We raden je aan de algemene adviezen in acht te nemen.

Bij enkele landen die wij aanbieden (zoals Sri Lanka) staat vermeld dat niet essentiële reizen worden ontraden. Regelmatig krijgen we hier vragen over. Dit is niet hetzelfde als een negatief reisadvies. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen negatieve reisadviezen af. Wanneer aangegeven wordt dat niet essentiële reizen ontraden worden, is reizen naar het land nog steeds goed mogelijk. Wij laten ons regelmatig informeren over de actuele veiligheidssituatie in het betreffende land en passen zo nodig de reis aan.

Mambo is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Indien de veiligheid van reizigers niet gewaarborgd kan worden geeft kan deze organisatie een dekkingsbeperking afgeven. In dat geval zal Mambo reizen naar het betreffende land niet uitvoeren en/of afbreken. De bij Mambo geboekte reizen vallen onder dekking van het Calamiteitenfonds. Meer informatiewww.calamiteitenfonds.nl

Terug naar boven


Reisbagage 

Als je eenmaal die toffe vakantie hebt geboekt, dan begint het tweede gedeelte van de voorpret. Of je nou een verre reis maakt, een rondreis, een groepsreis, een jongerenreis of de bergen in trekt, voor elke vakantie is een goede voorbereiding belangrijk. Voor landen als Costa Rica, Thailand, Mexico, Cuba of Jamaica heb je misschien een reisgids nodig of voor de surfcamps natuurlijk een coole beach outfit.

Wat je mee moet nemen op reis verschilt per bestemming. Mambo verstrekt voor vertrek (en/of via deze website) paklijsten, zodat je weet wat je mee moet nemen.

De belangrijkste zaken even op een rijtje per soort vakantie:

Bij verblijf op een camping

Bij de Mambo campingvakanties zijn een tent inclusief een slaapmatje/luchtbed inbegrepen. Een slaapzak en een kussen dien je zelf mee te nemen. Ook dien je een (plastic) bord, bestek en een mok mee te nemen.

Toegestane bagage (vanwege busreis):

  • één koffer, weekendtas of rugzak (18 kg)
  • één stuks handbagage (55 x 35 x 25 cm)
  • één slaapzak en één kussen

Bij verblijf in een hotel of appartement

Wanneer je in een hotel of appartement verblijft, is beddengoed meestal inbegrepen.

Bij verblijf aan boord van een zeiljacht

In de slaapcabines bevindt zich een (stapel)bed met matras. Tevens zijn er matjes aanwezig wanneer je op het dek wilt gaan slapen. Wel dien je een slaapzak of lakenzak mee te nemen. Tevens dien je een hoeslaken en kussensloop mee te nemen. Tijdens een zeilvakantie zijn koffers verboden, aangezien deze schade veroorzaken aan de boot (ze kunnen gaan schuiven). Een rugzak of reistas wordt aangeraden.

Bij rondreizen met verblijf op campings

Wanneer je een rondreis gaat maken met verblijf op campings verstrekt Mambo een koepeltent en wordt het kook materiaal verzorgd (gasbranders, pannen en keukengerei). Een slaapzak, slaapmatje en een kussen dien je zelf mee te nemen. Ook dien je een (plastic) bord, bestek en een mok mee te nemen.

Bij de meeste rondreizen wordt afgeraden (soms zelfs verboden) om met een koffer te reizen. Wij adviseren te reizen met een rugzak (55 liter) en maximaal 15kg bagage mee te nemen (vanwege het comfortabel dragen van de rugzak).

Bij rondreizen met verblijf in hostels/guesthouses en hotels

In de meeste gevallen is bedden goed inbegrepen, tenzij anders aangegeven in de uitgebreide reisinformatie. Bij de meeste rondreizen wordt afgeraden (soms zelfs verboden) om met een koffer te reizen. Wij adviseren te reizen met een rugzak (55 liter) en maximaal 15kg bagage mee te nemen (vanwege het comfortabel dragen van de rugzak).

Maak je persoonlijk paklijst op Meenemen.nl

Op de paklijst die Mambo je verstrekt staan de benodigde spullen die je minimaal nodig hebt, gebaseerd op onze ervaring. Maar er zijn ook tal van zaken die hier niet op staan, welke vooral persoonlijk van aard zijn. Iedereen kent wel het fenomeen dat je op reis gaat en bij vertrek het gevoel hebt dat je iets vergeten bent. Dat kun je voorkomen, door op www.meenemen.nl je persoonlijke paklijst samen te stellen. Het principe is…. Uitvinken is beter dan aanvullen. Maar neem niet te veel mee!

Terug naar boven


Geldzaken

Een veelgestelde vraag die we krijgen is “hoeveel geld moet ik meenemen?‘. Het antwoord hierop is niet zo makkelijk te geven. Wat je uitgeeft tijdens je reis is persoonlijk. De ene persoon geeft nou eenmaal meer uit dan de ander. Wel kunnen wij een grove indicatie geven. In de uitgebreide reisinformaties (bij Mambo rondreizen en Verre reizen) vind je de indicaties.

We raden aan niet te veel cash geld mee te nemen vanuit Nederland. In de meeste landen (zeker in de grote steden) kun je tegenwoordig prima pinnen. Pinnen geeft over het algemeen de beste wisselkoersen. Wil je weten waar je kunt pinnen? Op de website van Mastercard vind je een goed overzicht van ATM’s (pinautomaten):www.mastercard.com/atmlocator/index.jsp

Indien je in het bezit bent van een creditcard raden we aan deze mee te nemen. We raden aan altijd twee pinpassen mee te nemen, voor het geval de ene niet werkt in het buitenland. Ook kun je voor de zekerheid Travelers Cheques meenemen (voor noodgevallen).

Valutakoersen kunnen sterk schommelen. Raadpleeg altijd de laatste wisselkoersen voor je vertrekt, zodat je weet wat je ongeveer uitgeeft ter plaatse. Zie: http://finance.yahoo.com/currency?u

Terug naar boven


Verzekeringen

Ga nooit onverzekerd op reis…Waar je ook naartoe reist, een goede reisverzekering behoort tot je vaste bagage. Het afsluiten van een reisverzekering is belangrijk om financiële risico’s bij ziekte, ongeval, diefstal, verlies van bagage of een ziekenhuisbezoek uit te sluiten.

 

Terug naar boven

Eigen reisleider

Met leeftijdsgenoten

Geen grote groepen

100% geregeld

Inpak Deal
18 Dagen
2.998
Inpak Deal
18 Dagen
2.541
Inpak Deal
15 Dagen
1.699
Inpak Deal
15 Dagen
8% Korting
1.899 2.074
Inpak Deal
16 Dagen
4% Korting
2.894 2.999

Belangrijk. Veilig boeken.

We zijn aangesloten bij o.a. de ANVR, STO Garant en de Calamiteitenfonds.