Menu

Rondreis Zuid-Afrika

18 Dagen

Spot de Big Five!

Het zien van de Big Five staat vast ook op jouw bucketlist! Oog in oog staan met de meest machtigste wilde dieren van Afrika is iets wat je ooit in je leven moet doen. Spot de olifant, leeuw, neushoorn, buffel, het luipaard en vele andere wilde dieren. Natuurlijk gaan we niet alleen op zoek naar de Big Five, er is veel meer te beleven in Zuid-Afrika. Het land biedt ook een rijke geschiedenis en een hele bijzondere cultuur, waar we gedurende de reis ongetwijfeld veel over zullen horen. Daarnaast gaan we ook  het nachtleven van Zuid-Afrika verkennen; zo zien we weer een hele andere kant van dit unieke land!

Op avontuur op unieke wijze

Uniek tijdens deze Zuid-Afrika rondreis is onder andere ons vervoersmiddel: we reizen in een safari-truck waar al ons kampeermateriaal in past, maar waar ook een keukentje in zit. Zijn we onderweg en hebben we zin in de lunch? We stoppen gewoon ergens langs de weg en vouwen onze keuken uit, om vervolgens samen met onze lokale gids het eten te bereiden. Dit gaat net zo makkelijk tijdens het overnachten; we rijden een nationaal park in en zetten onze tentjes zo middenin de wildernis neer. Zo ervaren we de natuur niet alleen tijdens de game drives, maar ook ’s nachts slapen we tussen de wilde dieren! Onze lokale gidsen hebben soms je hulp nodig tijdens het koken, maar het is natuurlijk hartstikke tof én lekker om op de Zuid-Afrikaanse manier te leren braaien!

2 landen en ontelbare avonturen

Tijdens deze reis passeren we 2 landen (Zuid-Afrika en Eswatini/Swaziland). Ieder land biedt weer een hele andere kijk op deze zuidelijke punt van het Afrikaanse continent. Ook biedt ieder land weer hele andere avonturen! In Eswatini kunnen we de wilde jungle en rivieren ontdekken per mountainbike of raft. Daarnaast biedt Zuid-Afrika zelf ook ontelbaar veel avonturen: het Kruger Park kammen we van voor naar achter uit, maar ook in andere nationale parken kunnen we verschillende game drives doen. Op zoek naar de big five!

Van het binnenland tot de kust

We reizen vanuit het noorden van het land helemaal naar het zuidelijkste punt toe. We overnachten in enkele bijzondere nationale parken in het binnenland zoals het Addo Elephant National Park en het Mountain Zebra National Park. Onze weg vervolgt zich richting de kust met haar rotswanden en prachtige stranden. Een groot deel van deze route rijden we over de beroemde Garden Route; het mooiste stuk autoweg van het Afrikaanse continent. We rijden langs de indrukwekkende kustlijn en overnachten in populaire plaatsen langs deze route zoals het sfeervolle dorpje Knysna en de bruisende havenstad Port Elizabeth. De route brengt ons naar Kaapstad, waar we weer een hele andere kant van het veelzijdige Zuid-Afrika kunnen ervaren. Deze plaatsen zijn perfect om het nachtleven van Zuid-Afrika te ontdekken, want feesten is iets wat de locals hier maar al te goed kunnen!

Authentiek Zuid-Afrika

Naast de Nederlandse Mambo begeleiding worden we mee op avontuur genomen door lokale Zuid-Afrikaanse reisleiders. Zij weten ons niet alleen veel te vertellen over de wilde dieren en de prachtige natuur, maar leren ons ook graag over de geschiedenis en cultuur van het land. Ook weten ze veel over de bescherming van de Zuid-Afrikaanse wildlife en hoe duurzaamheid hier een rol in speelt. Ook koken ze heerlijke maaltijden voor ons en leren ze ons graag de Afrikaanse taal (die enorm op Nederlands lijkt!). Kortom, zij zorgen ervoor dat we een unieke en authentieke Zuid-Afrikaanse ervaring krijgen die je niet meer zal vergeten!

Highlights Zuid-Afrika

 • Slaap onder de sterrenhemel, tussen het wild
 • Reis van noord naar zuid met onze eigen safari-truck
 • Reis langs de prachtige kustlijn over de beroemde ‘Garden Route’
 • Spot de Big Five in het Kruger Park of Swaziland
 • Ga mountainbiken, paardrijden, raften, hiken en veel meer
 • Relaxen en feesten in St. Lucia, Port Elizabeth & Kaapstad

Jouw Reis

Op dag 1 vertrekken we met het vliegtuig richting Johannesburg. Meestal wordt er vanaf Schiphol gevlogen, maar het kan soms voorkomen dat we hiervan af moeten wijken.

Sawubona’ en een warm welkom op de luchthaven van Johannesburg! Op dag 2 zetten we voet op de bodem waar de ‘Big 5’ in het wild rondloopt. Het beloofd een avontuur te worden die je verbeelding te buiten gaat! Na aankomst op het vliegveld reizen we richting Pretoria voor de eerste overnachting op Afrikaanse bodem. Indien de aankomst vroeg op de dag is, kunnen we een wandeling langs een aantal hoogtepunten van Pretoria maken, zoals het voortrekkersmonument, Union building en het grote Nelson Mandela standbeeld. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en is (gelukkig) de enige echte stad die we bezoeken tijdens de reis. Wat Pretoria erg bijzonder maakt is het contrast tussen de ‘concrete jungle’ en de omliggende natuurlijke jungle, welke we in alle rust gaan exploren! Heb je geen zin in de chaos van de stad, dan chill je lekker in het gezellige jeugdhostel waar we deze eerste nacht verblijven. Hoe dan ook, in de avond komen we even bij elkaar en proosten we met een lokaal ‘Castle’ of ‘Black Label’ biertje op het Zuid-Afrikaanse avontuur dat op ons wacht!

Inbegrepen
 • Overnachting
Optioneel
 • Pretoria City Tour

Hostel

Wie Zuid-Afrika zegt, zegt National Park. Het Kruger Park is één van de bekendste ter wereld, en vandaag hebben wij de eer het park te betreden. Na het ontbijt hebben we eerst nog even tijd om Pretoria (optioneel) wat dieper in te duiken. In de middag begint ons safari-avontuur dan echt. Handjes uit de mouwen, tentje opzetten en kennis maken met onze lokale gidsen. Er zijn genoeg huishoudelijke taken te verdelen die we samen met onze nieuwe lokale vrienden gaan uitvoeren. Wanneer de tenten staan, het eten is gekookt, en de vaat uit de weg is geruimd, is het tijd om ons klaar te maken voor het echte werk.

Wake up and smell the fresh air! Het Kruger Park en de toffe 4×4 voertuigen zijn er klaar voor. Jij ook? De Big Five (leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn) liggen ergens op de loer, en het is aan ons de taak om ze samen met de gidsen te spotten. Kijk ook uit tijdens de ‘game drives’ naar cheetah’s, giraffen, nijlpaarden en kleiner wild dat vrij rondloopt. Als de Afrikaanse zon onder is, worden de geluiden intenser, de atmosfeer spannender en de dieren wat brutaler. Sluit je aan bij een ‘night game drive’ en ervaar een geheel andere ‘feel.

Inbegrepen
 • Overnachting in tent (2x)
 • Ontbijt (alleen op dag 4) *
 • Lunch (alleen op dag 4) *
 • Diner (2x) *
 • Volledige dag game drive Kruger Park
Optioneel
 • Nacht game drive Kruger Park

Ontbijt, Lunch, Diner
Tent

Na de spannende paden van het Kruger Park stappen we de ongerepte paden van het koninkrijk van Eswatini op, voorheen bekend als Swaziland. In het land omringd door Zuid-Afrika en Mozambique komen we een heel stuk minder toeristen tegen en reizen we terug de tijd in. Het is een land van tegenstrijdigheden waar elektriciteit een luxe is en een glimlach een gegeven. Armoede staat pal tegenover een rijke cultuur en veel erfgoed.

Het doel van de reis is het Nationale Park Milwane, waar we onze tenten opzetten en op zoek gaan naar impala’s, wrattenzwijnen en struisvogels. Niet alleen de dieren staan centraal tijdens ons bezoek aan Eswatini, ook ontmoeten we de lokale bevolking tijdens een rondleiding en leren we meer over hun manier van leven. Je mag de dag verder zelf indelen en kiezen om het park te verkennen per mountainbike of ga je liever te voet? Wil je de actie opzoeken? Dan staan er rafts klaar om de adrenaline te pompen!

Inbegrepen
 • Overnachting in tent (2x)
 • Ontbijt (2x) *
 • Lunch (2x) *
 • Diner (2x) *
 • Rondleiding door lokale gemeenschap
Optioneel
 • Raften
 • Mountainbiketocht

Ontbijt, Lunch, Diner
Tent

Het is moeilijk om afscheid te nemen van Eswatini en haar bevolking, maar we moeten verder. Wees voorbereid op een lange rit, maar wordt beloond met de meest relaxte kustlijn van Zuid-Afrika. We steken we de grens van Zuid-Afrika weer over en reizen door naar St. Lucia. Je hebt van de Big 5 gehoord (en gezien), maar ken je ook de 5 verschillende ecosystemen die je in deze kustplaats kunt vinden? Het gebied is zo uniek dat UNESCO er een stempel op gedrukt heeft! We checken in bij ons hotel en stappen de gezellige bars en restaurants in van St. Lucia. Heb je niet zo veel met het strand maar wil je wel het water op? Dat kan met een optionele boottocht die zich een weg baant door het moerasachtige landschap met maar één doel: Seekoeien. Nee, geen zeekoe, maar in het Afrikaans een nijlpaard.

Inbegrepen
 • Overnachting in hotel
 • Ontbijt *
 • Lunch *
Optioneel
 • Boottocht St. Lucia (is inbegrepen in het activiteitenpakket en is enkel vooraf te boeken)

Ontbijt, Lunch
Hotel

Na een dagje chillen en bijkomen in St. Lucia knallen we door naar de beroemde Drakensbergen. Maak je klaar om één van de meest indrukwekkende rotswanden ter wereld te zien. Samen met onze Zuid Afrikaanse vrienden zetten we kamp op in een prachtige omgeving die er om vraagt om te voer verkent te worden. Wil je de benenwagen liever rust geven, dan kun je op een paard springen en onder begeleiding het gebied verkennen. Op de tweede dag in de Drakensbergen gaan we gezamenlijk de natuur in en pakken we genoeg water en snacks in om de dag door te komen. Die voetjes worden aan het werk gezet vandaag! We klimmen het gebergte in naar een goede hoogte om de prachtige omgeving in ons op te kunnen nemen. Het is klimmen, klauteren en genieten geblazen, en misschien een beetje afzien, maar het is de moeite meer dan waard! Als we in de avond rond ons kampvuur zitten kunnen we dag mooi samenvatten terwijl we van een drankje genieten, kampvuur-spelletjes spelen, en mooie verhalen delen. Het is een avond om niet snel te vergeten onder de heldere sterrenhemel!

Inbegrepen
 • Overnachting in tent (2x)
 • Ontbijt (2x) *
 • Lunch (2x) *
 • Diner (2x) *
 • Hike Drakensbergen
Optioneel
 • Paardrijtocht

Ontbijt, Lunch, Diner
Tent

We worden wakker, openen onze tent, genieten van een chille ochtend en pakken de safari-bus in. Het wordt een lange dag waarbij we om Lesotho heen rijden en het binnenland intrekken. Het doel van vandaag is het bereiken van de Gariep Dam; een enorme stuwdam van maar liefst 88 meter hoog en 914 meter lang gelegen in de Oranjerivier. Wanneer het stuwmeer vol is, is dit de grootste van Zuid-Afrika! We zetten kamp op nabij het meer en genieten van de faciliteiten van het kampeerterrein. Race naar het zwembad terwijl de zon ons de laatste zonnestralen van de dag geeft!

Inbegrepen
 • Overnachting in tent
 • Ontbijt *
 • Lunch *
 • Diner *

Ontbijt, Lunch, Diner
Tent

Na een goed ontbijt reizen we vandaag door naar het Mountain Zebra National Park. Een park dat ooit opgezet werd om de bergzebra van uitsterven te behoeden. Hadden we de zebra’s nog niet gespot? Dan kan dat zeker hier! Naast de zebra’s loopt hier ook de Big Five nonchalant rond. Mocht je de jachtluipaard bijvoorbeeld nog niet gespot hebben, dan moet je de ogen goed openhouden! Ons verblijf ligt middenin het nationaal park wat de garantie biedt voor een bijzondere nacht omringd door natuur en wildlife. Optioneel is er aan het einde van de dag nog een ‘game drive’ georganiseerd, maar je kan ook vanaf één de uitzichtpunten op onze kampeerplaats de zebra’s spotten.

Inbegrepen
 • Overnachting in tent
 • Ontbijt *
 • Lunch *
 • Diner *
Optioneel
 • Game Drive Mountain Zebra NP (is inbegrepen in het activiteitenpakket en is enkel vooraf te boeken)

Ontbijt, Lunch, Diner
Tent

Van de zebra’s gaan we naar het Addo Elephant National Park. Wat zouden we hier voor dieren zien? Het park telt meer dan 450 olifanten, 400 buffels en ongeveer 50 neushoorns. Maar ook de Big Five wandelt hier weer rond. Sluit je na aankomst aan bij een ‘game drive’ en laat de rangers hun werk doen. Ze weten je alles te vertellen over de bescherming van de wilde dieren en de bedreigingen die de dieren door stropers en klimaatverandering onder ogen zien. Het oog in oog komen te staan met deze dieren in hun natuurlijke habitat zal je ongetwijfeld doen realiseren hoe bijzonder deze dieren zijn en hoe gelukkig je jezelf mag prijzen dat je deze mogelijkheid krijgt.

Inbegrepen
 • Overnachting in tent
 • Ontbijt *
 • Lunch *
 • Diner *
Optioneel
 • Game Drive Addo NP (is inbegrepen in het activiteitenpakket en is enkel vooraf te boeken)

Ontbijt, Lunch, Diner
Tent

De kust wacht op ons. Niet zomaar één, maar de mooiste kustlijn van het Afrikaanse continent volgens velen! We maken onderweg een stop bij de stad Port Elizabeth. Tussen de drukte en de gebouwen heerst een enorm relaxte sfeer. De gezellige havens en boulevards zijn de ideale setting om te shoppen voor souvenirs of om heerlijk onderuit te zakken op een terras aan het water. Uiteraard kun je ook in de zon aan het strand liggen in Port Elizabeth. De tenten zijn definitief opgeruimd en in port Elizabeth verblijven we net buiten de stad in chalets aan het water. Een korte taxirit brengt ons naar het bruisende centrum en verruilen we de sights en sounds van wilde dieren en pure natuur voor frisse biertjes en diepe beats. Je Mambo reisleider neemt je maar al te graag mee op een echte kroegentocht en zal het eerste drankje verzorgen waarna het feest echt mag losbarsten!

Inbegrepen
 • Overnachting in chalet
 • Ontbijt *
 • Lunch *
 • Kroegentocht in Port Elizabeth (inclusief 1 consumptie, exclusief vervoerskosten)

Ontbijt, Lunch
Hotel | Hostel

We zijn er nog niet, maar we slapen eerst wat uit en nemen even een hartig ontbijt tot ons. Een bezoek aan Zuid-Afrika zal niet compleet zijn zonder een deel van de ‘Garden Route’ te rijden; een autoweg die bekend staat als de ‘mooiste autoroute van het Afrikaanse continent’. We lunchen onderweg bij de Stormsrivier, waarna we over de Garden Route, langs de indrukwekkende rotswanden en kliffen, doorreizen naar Knysna. Dit is één van de mooist gelegen dorpjes in het land en ligt langs de ‘Garden Route’. Kies ervoor om na aankomst lekker door het dorp te slenteren of de kust even op te zoeken. Mocht je de kroegentocht al uit de benen hebben en iets actiever willen zijn, dan kun je de golven opzoeken van de Indische Oceaan en gaan surfen!

Inbegrepen
 • Overnachting in hostel
 • Ontbijt *
 • Lunch *
 • Diner *
 • Bezoek aan Stormsrivier
Optioneel
 • Surfles

Ontbijt, Lunch, Diner
Hostel

We rijden de Garden Route op en naderen het einde van deze bijzondere 300 km lange weg. Kaapstad komt in ons vizier, maar niet voordat we een nacht in Hermanus verblijven. Dit is niet een oudoom van de reisleider waar we gezellig voor de koffie aanschuiven… Nee, dit is een gezellig vissersdorpje dat prachtig is gelegen in een baai. Het dorpje staat bekend om de vele walvissen die hier vaak te vinden zijn. We hebben immers alles wat er te vinden is op het land al gezien, maar willen ook zien wat zich in de wateren van Zuid-Afrika bevindt. Na aankomst lopen we een rondje door het dorp en luisteren we aandachtig of we de toeter horen van de ‘whale watcher’. Hij houdt de boel in de gaten en als er walvissen gespot worden, blaast hij op zijn toeter. Mochten de walvissen niet vanuit de baai te zien zijn, dan zijn er nog andere mogelijkheden om ze toch te spotten; bijvoorbeeld vanaf een speciale boot.

Inbegrepen
 • Overnachting in hostel
 • Ontbijt *
 • Lunch *

Ontbijt, Lunch
Hostel

Voor een laatste keer kachelen we de Garden Route op en rijden we naar Kaapstad.  Uiteraard maken we nog een stop bij ‘Cape Point’. Als je bij de bekende vuurtoren staat op dit schiereiland, zie je aan de ene kant de Indische en aan de andere kant de Atlantische Oceaan. Kies ervoor om de trappen naar de top te beklimmen, of ga lekker chill met de kabelbaan omhoog. Het is een plek met een rijke geschiedenis, waar wij als Nederlanders met de VOC ook behoorlijk in verwikkeld zijn. We rijden door naar Kaapstad en hebben vrije tijd om zelfstandig de highlights van de stad te bezoeken. Bezoek de kleurrijke huisjes in Bo Kaap, één van de vele musea in de stad of eer één van de mooiste mensen die onze planeet gekend heeft met een bezoek aan Robbeneiland, de gevangenis waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Ook in de avond is Kaapstad erg aantrekkelijk en is Long Street dé uitgaansstraat waar je Mambo reisleider de weg wel weet te vinden! Sluit de reis in stijl af en dans tot in de vroege uurtjes door terwijl we nog eens goed nagenieten van alle mooie ervaringen die we hebben opgedaan.

Inbegrepen
 • Overnachting in hostel
 • Ontbijt *

Ontbijt
Hostel

Afhankelijk van het vluchtschema is er vandaag nog wat tijd om het mooie Kaapstad verder te ontdekken. Vervolgens vertrekken we naar het vliegveld van Kaapstad om helaas weer richting Nederland te reizen. We hebben veel gezien, veel gedaan en veel meegemaakt; maar je kunt nu wel zeggen dat je het echte Zuid-Afrika op authentieke wijze hebt ervaren. Hier kunnen we nog jaren van nagenieten!

Ontbijt

Data & Prijzen

REISDATA VERTREKGARANTIE PRIJS BESCHIKBAAR
21 juli 2024 - 7 augustus 2024 ja! €3.349
pers.
15 september 2024 - 2 oktober 2024 ja! €2.998
pers.

Overig

Groepssamenstelling rondreis Zuid-Afrika

Bij het plannen van jouw volgende avontuur streven wij ernaar om jou de best mogelijke informatie te bieden. Op basis van gegevens van voorgaande reizen, pre-registraties, opties en boekingen hebben wij per reis de leeftijden van de deelnemers aangegeven. Hoewel we geen glazen bol hebben, geeft deze informatie je een goede indicatie van de leeftijd van jouw potentiële reisgenoten.

In de onderstaande grafiek zie je de leeftijdspercentages voor deze specifieke reis. Mocht het gaan om een nieuwe reis, tonen we informatie gebaseerd op het gemiddelde van al onze reizen.

Wij houden het graag gezellig. Met een gemiddelde van 12 personen zijn onze groepen niet ál te groot. Over het algemeen boeken er iets meer vrouwen dan mannen. Het grootste deel van de Mambo reizigers zijn twintigers. Daarbij maakt het niet uit of je alleen, of samen met een vriend(in) boekt. Maar de meesten sluiten alleen aan. Juist door het avontuur aan te gaan, leg je makkelijk contact en leer je jouw reisgenoten snel kennen. Zo voelt je solo reis toch wat minder solo ☺.

Klik hier voor meer informatie over de groepssamenstelling

Vervoer naar Zuid-Afrika

Let op! De heenreis vlieg je vanaf Nederland naar het noorden (Johannesburg) en de terugreis vlieg vanuit het zuiden (Kaapstad) weer terug naar Nederland.

Mambo werkt samen met diverse airlines, zoals KLM, Emirates en Lufthansa. Vanuit Nederland zijn er directe vluchten van Amsterdam naar Johannesburg, maar het kan ook zijn dat we moeten overstappen. De terugreis vanaf Kaapstad naar Amsterdam is altijd met een overstap. Het kan zijn dat wij hiervan afwijken als dit niet anders mogelijk is. Wanneer je je vlucht via Mambo boekt zit er meteen ruimbagage (20 kg) bij inbegrepen.

 • Wanneer de rondreis garantievertrek heeft, regelt Mambo de heen en terugvlucht voor jou en je reisgenoten (die ook de vlucht via Mambo geboekt hebben).
 • Je reist meestal vanaf Nederland samen met andere reizigers, en meestal ook je reisleider, naar Zuid-Afrika. Je ontmoet elkaar op het vliegveld, checkt daarna samen in en reist met elkaar naar Johannesburg. We kunnen echter niet garanderen dat jullie bij elkaar in het vliegtuig zitten.
 • Bij aankomst op het vliegveld van Johannesburg word je opgehaald en naar het hostel gebracht. Deze transfer is inbegrepen bij je vliegreis.
Voor meer informatie over het boeken van een vlucht via Mambo of als je zelf je vlucht regelt, verwijzen we je graag door naar onze algemene vervoerspagina.

Boek je reis inclusief vliegticket

Wij maken gebruik van groepsboekingen. Tot 4 – 6 weken voor vertrek worden er stoelen voor ons vastgehouden. De vliegtuigmaatschappij heeft hier uiteraard een termijn aan verbonden. Boek je na de sluitingsdatum dan moeten wij opnieuw een stoel voor je aanvragen. De kans is aanwezig dat deze niet meer beschikbaar is, je met een andere vlucht meegaat en het ticket een flink stuk duurder is. De ticketprijzen die momenteel gelden zijn verwerkt in de prijs inclusief vlucht. Boek op tijd om je plekje veilig te stellen en geen onnodige kosten te maken.

Vervoer in Zuid-Afrika

Ter plekke reizen we met een eigen safari-truck. Deze trucks zijn voor ca. 20 personen. In deze truck zit ook al onze kampeermaterialen opgeborgen en daarnaast bevat de truck een uitvouwbare keuken zodat we gemakkelijk onderweg kunnen pauzeren voor een lunchpauze.
De Mambo-reisleider gaat altijd mee tijdens de gehele rondreis en zal dus ook altijd meereizen met de safari-truck.
We raden je aan om een backpack mee te nemen tijdens deze reis, deze is namelijk makkelijker op te bergen in de safari-truck.

Verblijf

Tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika variëren we qua overnachtingen van kamperen tussen het wild tot het slapen in een safarilodge of een gezellig backpackers hostel. We kamperen ongeveer 9 nachten en 6 nachten slapen we in een bedded accommodation.
Tenten
De tenten en matrassen worden verzorgd, een slaapzak en een (opblaas)kussen dien je zelf mee te nemen. We mogen gebruik maken van al het kampeermateriaal. We zetten de tenten op verschillende kampeerplekken in een cirkel en kunnen in de avond gezellig bij elkaar zitten bij het kampvuur.
Bedded accommodation
In de bedded accommodation slaap je met ca. 2 of 4 personen op een kamer. Het is niet mogelijk een 1-persoonskamer te boeken.
 
Wanneer je op de plaatsen waar we kamperen toch liever in een bedded accommodation slaapt, kun je ter plaatse ervoor kiezen om deze te opwaarderen. Dit is altijd afhankelijk van beschikbaarheid die niet van te voren is vast te leggen. Je betaalt dan het verschil tussen de bedded accommodatie en het verblijf op de camping in een tent ter plekke bij. Echter, dit is ook afhankelijk van de locatie. Niet ieder park geeft dispensatie voor de vooruit betaalde boekingen. De crew kan je ter plekke informeren.

Ter plekke te betalen

Tijdens deze reis worden alle maaltijden (uitzonderingen: maaltijden aan het begin van de reis en enkele lunches/diners) volledig voor je verzorgd. Iedere dag wordt je ontbijt, lunch en diner vers klaargemaakt door onze lokale reisbegeleiding. Hier dien je bij aankomst €250,- voor te betalen.

Vooraf bij te boeken

Je kunt voor €195,- het optionele activiteitenpakket bijboeken. Je hebt in dat geval dan al zekerheid van een plekje bij enkele optionele activiteiten. Ter plaatse kun e in sommige gevallen nog enkele van deze activiteiten los bijboeken, maar dit kunnen we niet garanderen. Er zijn naast dit activiteitenpakket nog enkele andere optionele activiteiten te boeken, voor deze activiteiten geldt dat je dit ter plaatse kunt boeken.
 
Het activiteitenpakket bestaat uit de volgende activiteiten:
 • Boottocht St. Lucia Wetlands
 • Game drive Mountain Zebra NP
 • Game Drive Addo NP

Opmerkingen

 • Wijzigingen voorbehouden
 • NIVEAU: Je hebt voor de activiteiten geen specifieke ervaring nodig. Een goede conditie en doorzettingsvermogen zijn wel wenselijk.
 
 

In/exclusief

Inclusief

 • Reisprogramma dag 1 t/m 18 zoals beschreven
 • Vervoer per privébus
 • Verblijf in tenten/hostels/hutten
 • Gebruik kampeer- & kookuitrusting
 • Entreegelden Nationale Parken
 • Gamedrive Kruger NP per privébus
 • Rondleiding door gemeenschap Eswatini
 • Kroegentocht Port Elizabeth (excl. vervoerskosten)
 • Bezoek aan Stormsrivier
 • Reisbegeleiding, zowel lokaal als Nederlands
 • Reserveringskosten €30,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds €2,50

Exclusief

 • Transfer van airport naar accommodatie in Pretoria en vanuit Kaapstad naar het vliegveld.
 • Maaltijdenpot: €250,-
 • Drankjes en overige uitgaven/fooien
 • Optionele activiteiten
 • Vaccinaties
 • Reis en/of annuleringsverzekering incl. bijzondere sportendekking

FAQ

Welke reisdocumenten heb ik nodig om Zuid-Afrika binnen te komen?

Als reiziger dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Het paspoort moet minimaal twee lege visumpagina bevatten voor een stempel van de douane. Daarnaast dien je in het bezit zijn van een retour- of doorreisticket. Je bent zelf verantwoordelijk voor de controle van de vereiste grensdocumenten voor de door jou geboekte reis. Informeer tijdig of je over de juiste documenten beschikt.
Eisen aan paspoorten en benodigde documenten wijzigen nog wel eens. Controleer daarom ruim voor vertrek altijd de meest actuele informatie over alle benodigde reisdocumenten op: Visumcentrale.
Tip: Neem een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs mee of stuur deze bijvoorbeeld naar je e-mailadres. Mocht het origineel zoek raken, dan heb je een voorbeeld voor de autoriteiten.

Hoelang moet mijn paspoort geldig zijn?

Je paspoort dient bij vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal een maand geldig te zijn. Voor aankomst in Swaziland geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst. Wij adviseren je om op reis te gaan met een paspoort dat bij vertrek uit Zuid Afrika nog minimaal zes maanden geldig is, zo zit je altijd goed.

Heb ik een visum nodig?

Voor de reis naar Zuid-Afrika heb je geen visum nodig. Bij aankomst in Zuid-Afrika krijg je een sticker en stempel in je paspoort. Pas bij een verblijf van 3 maanden of langer heb je een visum nodig. Eisen aan visa wijzigen nog wel eens, controleer daarom ruim voor vertrek altijd de meest actuele informatie over paspoort en visum.

Wanneer ontvang ik mijn vliegticket?

Wanneer je je vliegticket via Mambo hebt geboekt, ontvang je deze samen met de laatste reispapieren. We streven ernaar de reispapieren 2 weken, maar uiterlijk 5 dagen, voor vertrek klaar te zetten in je VakantieLounge. De vluchttijden zijn pas definitief wanneer je de reisdocumenten van ons ontvangt.

Ben ik voldoende verzekerd?

Een geldige reisverzekering met dekking voor alle activiteiten en bijzondere sporten in het door jou gekozen reisprogramma is bij Mambo reizen verplicht. Ook het hebben of afsluiten van een (gecombineerde) annuleringsverzekering raden wij ten zeerste aan. Uiteraard ben je vrij in de keuze van je verzekeringsmaatschappij. Wij werken samen met Anker Insurance. Wanneer jij bij Mambo een reis- en/of annuleringsverzekering afsluit dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent en dat je automatisch gedekt bent voor het ondernemen van bijzondere sporten.
Ben je via Mambo verzekerd, vergeet dan niet het polisnummer van de verzekering mee te nemen. Dit is het nummer van je boekingsbevestiging. Heb je een eigen reisverzekering neem dan een kopie van je polis mee, waar je polisnummer op vermeld staat. In geval van een calamiteit heb je dit nummer nodig. Je kunt bij Mambo tot 1 dag voor vertrek je reisverzekering afsluiten. N.B.: Indien je nog niet verzekerd bent, raden wij je aan vóór vertrek een reisverzekering af te sluiten. De kosten voor een dokters– of ziekenhuisbezoek kunnen in het buitenland behoorlijk oplopen!

Wat is de lokale valuta in Zuid-Afrika?

De lokale valuta van Zuid Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. De Swazische munteenheid is de Lilangeni en is evenals de munt van Lesotho gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Voor de actuele wisselkoers kun je kijken op oanda.com

Kan ik pinnen in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika kun je gebruik maken van je pinpas, er zijn een redelijk aantal geldautomaten, maar hou er rekening mee dat een geldautomaat niet kan werken. Neem ook wat contante euro’s mee om deze zo nodig ter plaatse om te wisselen in Randen. Van te voren Randen in Nederland kopen is niet nodig, je mag maar een beperkt bedrag aan Rand invoeren.
Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag je bank of dit voor jouw pas van toepassing is. Mocht dit zo zijn, vergeet je pas dan niet op “wereld” te zetten.

Heb ik een creditcard nodig?

Creditcards worden alleen in de grotere steden in winkels en restaurants geaccepteerd. Met je pinpas kan je in de meeste steden terecht. Wij raden daarom aan een creditcard alleen mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel.

Hoeveel geld ben ik ter plaatse kwijt aan activiteiten en maaltijden?

Ter plaatse dien je 250 euro te betalen voor (bijna) alle maaltijden tijdens de reis. Je kunt daarnaast tijdens het boeken al kiezen om enkele activiteiten bij te boeken in de vorm van het activiteitenpakket. Veel geld zal je in dat geval ter plaatse niet meer nodig hebben, maar er zijn nog enkele andere optionele activiteiten. Buiten het activiteitenpakket en maaltijdenpakket om geven reizigers gemiddeld nog 200 euro uit aan overige maaltijden en activiteiten. Drankjes worden hier niet in meegerekend.

Zijn fooien gebruikelijk in Zuid-Afrika?

Fooien zijn gebruikelijk in Zuid-Afrika. De lonen zijn vaak laag en fooi is een belangrijke inkomstenbron. In restaurants en bars is een fooi van 10-15% gebruikelijk, in sommige restaurant is de fooi het enige loon dat men ontvangt. Denk ook aan de begeleiders van de excursies, voor rangers is ca. 50 Rand per dag gebruikelijk. Voor kamermeisjes is een fooi van 20 Rand per nacht gebruikelijk.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Mambo is geen medische instelling. Gezondheidsadviezen wijzigen regelmatig. Neem daarom altijd contact op met je huisarts of Thuisvaccinaties. Op de website van Thuisvaccinaties kun je de algemene adviezen per land vinden. Tip: het kan handig zijn om je reisroute bij je te hebben tijdens je afspraak.

Aan te raden vaccinaties zijn:
• DTP
• Hepatitis A

Mambo heeft in samenwerking met Thuisvaccinaties een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast is ORS (Oral Rehydration Salt) tegen uitdroging aan te raden.

Moet ik malariapillen slikken?

Malaria komt in het oosten van Zuid-Afrika voor. Het malariaseizoen in Zuid-Afrika duurt van september tot en met mei. Het kan voorkomen dat we tijdens onze reizen in de periode van oktober tot april in het Krugerpark slapen, het kan dan nodig zijn om malariapillen te slikken. Raadpleeg altijd je huisarts of Thuisvaccinaties over het gebruik van malariapillen. Zij zijn de deskundigen en kunnen je hierin het beste adviseren.

Wat voor klimaat heeft Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika kent veel verschillende klimaatzones. Het tropische noorden en oosten en het woestijngebied in de binnenlanden en weer een subtropische strook bij Kaapstad. Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus en het zomerseizoen van december tot en met februari. In de winter kan het best koud zijn in Zuid-Afrika, op hoger gelegen gebieden ligt zelfs sneeuw. Een goede slaapzak, warme trui/jas en muts is essentieel. In de zomer loopt de temperatuur dan weer makkelijk op tot zo’n 34-38 graden.

Wanneer kan ik het beste naar Zuid-Afrika?

Je kunt Zuid-Afrika prima het gehele jaar bezoeken! Let wel op: de seizoenen zijn omgedraaid. Tijdens onze Nederlandse zomer is het winter in Zuid-Afrika en andersom. Het voordeel aan de winter in Zuid-Afrika is dat vrijwel altijd de zon schijnt, het kan allen ‘s nachts erg afkoelen. In de zomermaanden is het een stuk warmer maar ook natter. Wildlife spot je in Zuid-Afrika altijd maar de droge winter periode (juli & augustus) is de beste periode hiervoor.

Welke taal spreken ze in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika gebruiken ze veel verschillende talen, onder andere Afrikaans, Engels, Swazi en Zulu. Het Afrikaans lijkt veel op het Nederlands. Het Swazi is de officiële taal van Swaziland en één van de officiële talen van Zuid-Afrika. Met Engels kom je over het algemeen prima uit de voeten en probeer anders een woordje Afrikaans!

Is Zuid-Afrika een veilig land?

Over het algemeen kunnen we zeggen dat Zuid-Afrika, ondanks de hoge misdaadcijfers, veilig is om te reizen. Zeker op een georganiseerde manier zoals wij dat doen. Wij hebben onze ervaren Zuid-Afrikaanse crew bij ons. Wees wel altijd extra alert in de grote steden, hier kunnen zakkenrollers actief zijn. De meeste Zuid-Afrikanen zijn gastvrije en vriendelijke mensen. Neemt niet weg dat ook hier de regels voor gezond verstand van toepassing zijn. Loop niet ’s nachts op onverlichte wegen in de steden en loop niet opzichtig ten toon met bezittingen. We raden aan om een slotje op je rugzak te houden en een moneybelt te gebruiken bij het overbruggen van lange afstanden.

Gaat er een Nederlandse Mambo reisleider mee?

Deze Zuid Afrika rondreizen worden begeleid door Zuid Afrikaanse crew. Afhankelijk van de groepsgrootte gaan er 1 tot 3 begeleiders mee. Daarnaast is er bij grote groepen altijd een Mambo reisleider aanwezig bij deze reis.

Heb ik een backpack nodig?

Mambo reizen zijn avontuurlijk ingesteld en aangezien je een rondreis maakt en je tas regelmatig in- en uitpakt raden we sterk aan om met een backpack te reizen. Ten eerste kun je een backpack het makkelijkste dragen en heb je deze goed ingepakt, dan weegt deze ook het minste. Een backpack is makkelijker te vervoeren, kun je nog wel eens op schoot nemen en is makkelijk te stapelen tijdens het vervoer. En met de backpack op je rug heb je je handen vrij! Wanneer je een koffer of reistas meeneemt met wieltjes, hou er dan rekening mee dat niet alle wegen geschikt zijn voor deze wieltjes en je dus regelmatig je koffer of reistas moet dragen.
Probeer niet meer dan 10 – 15 kg aan bagage mee te nemen. Je kunt tijdens de reis altijd zelf het een en ander uitwassen (neem zo’n handige tube wasmiddel mee). Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen. Verder is een kleine rugzak, een zogenaamde ‘day pack’, voor je handbagage en tijdens de dagtochten ook handig.

Wat voor schoenen heb ik nodig?

Voor deze reis naar Zuid-Afrika raden we aan om prettig zittende schoenen met een goed profiel mee te nemen. Dit hoeven niet per definitie professionele wandelschoenen te zijn. In Zuid-Afrika zijn voldoende mogelijkheden om de omgeving te voet te verkennen.

Heb ik een klamboe nodig?

We krijgen vaak de vraag of het nodig is om zelf en klamboe mee te nemen. In de meeste accommodaties, waarmee we samenwerken is een klamboe aanwezig, wanneer deze wenselijk of nodig is. Het is wat ons betreft niet noodzakelijk dat je een eigen reisklamboe meeneemt, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je het prettiger vindt om goed beschermt te zijn tegen muggen. Als je een klamboe meeneemt, neem dan een lichte, compacte en bij voorkeur geïmpregneerde reisklamboe mee, die je makkelijk in je backpack kunt stoppen.

Heb ik een wereldstekker nodig?

Wij raden wij je aan om een wereld stekker mee te nemen. Je kunt het beste een stekker meenemen van het type M.

Wat neem ik mee?

Bezoek je Zuid-Afrika tijdens de zomerperiode (december-februari)? Dan is het over het algemeen erg warm. Ben je van plan Zuid-Afrika te bezoeken tijdens de winterperiode (juni t/m augustus) hou er dan rekening mee dat het ‘s avonds flink kan afkoelen. Tip: zorg dat je veel verschillende laagjes kleren mee neemt. Mocht het koud worden dan kan je gemakkelijk wat over elkaar aan trekken en je kunt het ook snel weer uitrekken mocht het warmer worden. Meer informatie over bagage ontvang je bij de laatste reisdocumenten. Volgende lijst is alvast richtinggevend:

Financieel/Administratief:
• Tickets/reserveringsbevestigingen (t.z.t.);
• Paspoort (+ kopie in bijv. email);
• Vaccinatieboekje (kan naar worden gevraagd);
• Pinpas & evt. Creditcard (Pinpassen staan vaak alleen geactiveerd op pinnen binnen Europa. Buiten Europa moet vooraf worden aangegeven bij je bank);
• Contant geld

Kleding:
• T-shirts(sneldrogend);
• Shirt met lange mouwen;
• Trui;
• Luchtige broeken/rokken/jurkjes lang en kort;
• Prettig zittende wandel- of sportschoenen;
• Teenslippers
• Hoed/pet of iets dat je in je nek kunt leggen tegen de zon;
• Zwemkleding;
• Zonnebril.

Overig:
• Dag rugzak;
• Zaklamp;
• Verrekijker;
• Zonnebrandcrème;
• (opblaas)kussen
• Slaapzak;
• Deet/insectenspray;
• (wegwerp)poncho;
• Drinkfles;
• Reisapotheek;
• Wereldstekker;
• Evt. Powerbank.

Kaart

Je kunt je vraag via onderstaand formulier versturen.

Rondreis Zuid-Afrika
Vanaf €2.998
/ Prijs incl. vlucht
 • Eigen reisleider
 • Met leeftijdsgenoten
 • Geen grote groepen
 • 100% geregeld
 • Rondreis met bagage vervoer
 • Vliegtuig
 • Safarilodge | Hostel | Tent
 • 6 - 16